Smøre-dig-op

Mærkværdige madudtryk del 2; ordsprog, talemåder og idiomer

Hej børn! Der findes et væld af saftige og sprogligt sprudlende ordsprog, talemåder og idiomer, der indeholder mad. Og umiddelbart tænker du måske ”du kan selv være en kæmpe stor idiom”. Og hvad betyder ’idiom’ i øvrigt? Og ser du, sådan som jeg forstår det, er de tre kategorier lettere flettet sammen og kan til dels bruges i flæng. Men hvis du spørger en ægte lingvist, vil vedkommende nok sige ’det tror jeg næppe, monsier!’.

Hvad helveg er et idiom!?

I hvert fald kan et idiom defineres således: et fast billedligt udtryk bestående af to eller flere ord, der tilsammen udtrykker en mening, som ikke direkte kan udledes af de enkelte ord, fx at stille træskoene ‘at dø’. (fra Gyldendals store danske..).

 

Madidiomer

Nå, dukkenfin – nu skal det jo handle om madudtryk, så lad mig smøre dig op med en sproglig sandwich af madrelaterede udtryk.

 

Har du en sød tand? Eller har du måske mere lyst til at varm kartoffel? Jovist, det kan godt være, at det er ligesom at sammenligne æbler og appelsiner, men så længe du spiser som en hest, er der ingen grund til at græde over spildt mælk. Så tag det med et gran salt, for det er præcis lige som at tage slik fra et barn – det kan du æde din gamle hat på.

varm-kartoffel

varm kartoffel

 

Eller måske er du en sofakartoffel, der føler dig flad som en pandekage, fordi du har for meget på tallerkenen – er det dig i en nøddeskal? Og har du måske så brug for pisk og gulerod?

 

Ja, meget mening giver det ingenlunde, men det demonstrerer på bedste vis, hvor sindssygt mange madudtryk, der bare venter på, at du sætter tænderne i dem #BaDumTsss

pisk-og-gulerod

pisk og gulerod

 

I næste indlæg kan du læse om fantastiske engelske madudtryk. Og mon ikke man kunne være så fræk at tillade sig at oversætte nogle af de engelske udtryk direkte, og bruge dem på dansk? Det tror jeg nok, frisør! Til vi ses.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mange flere madudtryk - TheBlaze - marts 11, 2017

    […] mine madudtryks-eskapader, som du kan læse her, her og her, var der en række kommentarer på den altid friske facebookside, Sprogbøffer & […]

Skriv et svar