At-gå-agurk

Udtryk man brugte da man var barn og teenager – og måske også var lidt for kæk

I sidste indlæg skrev jeg om åndede udtryk, man brugte da man var barn i 90’erne. Det kom der en hel del kommentarer til, og mange (for mig) nye, labre udtryk kom for dagen. Dem vil jeg naturligvis gerne dele med dig kære blaze læser.

Denne gang vil jeg tage mig gevaldigt meget i agt for at ikke at plastre et ’fra 90’erne’ eller ’fra 80’erne’ osv. –label på disse udtryk, da det er umanerligt svært at fastslå præcis hvilken tid disse udtryk er blevet brugt, og også fordi jeg mistænker mange af disse udtryk for at stamme fra (og blive brugt i) vidt forskellige tider (og steder).

Nå, men nok om mig. Her får du hvad du har ventet på lige siden du lod øjnene løbe ned over ordene på siden min.

 

Et par af de ældre

Ryge røv, ryge tyrepik

Dybt godnat

At gå agurk

Du må ha’ spat

De fleste af disse udtryk hører efter min overbevisning, en anden (og ældre) tid til. Måske lige bortset fra ’at gå agurk’, som har en vis tidløshed over sig. Anywho, nu til de lidt nyere.

Med-løg-på

Med løg på

 

Nogle af de nyere (som dog kan være ret gamle – alt er relativt osv.)

Fattigt

Fordi

Fatter dykkerbriller/bjælde/hat

Herre, hermo

Noller

Ogginok!

Det siger du jo bare for at få venner

Med løg på

Din nød!

Åndsbolle!

Hallo pomfrit!

Klappe kaje

Ska’ do spille smart?!

Fuk

Nnnnøh! Og hvad så?

Din mor

Handispasser/spasser

Spænd hjelmen

Det sagde hun også i går

Gusten

Stop jer selv

Not!

Spænd-hjelmen

Spænd hjelmen

 

Udtryk som ’not!’, ’åndsbolle!’ og ’din nød!’ hører efter min mening til der et sted i 90’erne. Nu plastrer du jo alligevel et ’hører til’ mærkat på udtrykkene, din ogginok! Jovist, men det tilfredsstiller bare min trang til at kategorisere udtryk og hva’ så!? Ska’ do spille smart eller hvad!?

 

Spurgt!?

Nå, men et, for mig, ret nyt flabet udtryk er ’spurgt’. Et udtryk jeg først lærte at kende her den anden dag. En sprogkyndig facebookbruger definerer udtrykket således:

”De unge/børn jeg har hørt bruge det, bruger det som “er der nogen der har spurgt dig? Nej, så shut up, jeg er ligeglad” – alt i et, flabet ord.”

 

Og her kan jeg for alvor mærke at jeg ikke er nede med den allernyeste slang, at jeg med andre ord ikke er med på beatet og oppe på dupperne. Og så tror jeg måske jeg ved, hvordan de lidt ældre har det, når de hører udtryk som ’stop jer selv’, ’skal du spille smart’ osv. Det lyder bare ikke pænt – i hvert fald ikke i ører der har en vis alder. Og nu er jeg jo en sprogelsker og generelt ikke en sprogdømmer og alt det korrekte man nu skal sige. Men ’spurgt’ – det er da lidt et forfærdeligt udtryk – eller hvad?

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar