Ungdomsdame

Så’n der – et nyt populært ungdomsudtryk

Kender du også folk, der er unge? Eller er du måske selv stadig lidt ungdomsagtig? Når du går ned ad gaden, kalder folk dig måske så for ungdoms-Torben eller andre hippe øgenavne?

I hvert fald, hvis du har stiftet bekendtskab med den danske ungdom her gennem den seneste tid, er du måske stødt på (eller blevet stødt af) udtrykket ’så’n der’ og måske er du tilmed blevet irriteret af udtrykket eller det har som minimum gjort naller i din øregang, at høre det frejdige danske sprog blive brugt på denne nye ungdomsmåde.

Men ’så’n der’ har vi da brugt i snesevis af årtier, kan du måske argumentere med. Jovist gamle dreng, men ikke på den måde, de unge er begyndt at bruge det i dag. ‘Sådan her’ og ‘sådan der’ kan vi jo snildt bruge udtrykkene uden nogen aldrene sprogbruger får et særdeles groft føl. Men den nye måde at bruge udtrykket på, kunne fx gå ned således:

Sandwich

Sandwich

 

Den praktiske brug af ’så’n der’

Så gik jeg så’n der ind i køkkenet så’n der, for at lave en sandwich med dild. Og så’n der, så var der ikke mere så’n der, remoulade tilbage.

Det må i øvrigt gerne siges med tyk, tyk vestegns-accent – jeg er selv fra Hvidovre, så jeg må godt.

Ja, det er måske en lidt klam sandwich, tænker du. Men selve udtrykket kan siges at være markant, at være voldsomt og nogen (mig) ville sige, at det ikke tjener det største samtalemæssige formål, at bruge alle disse ’så’n der’ere’. Det er vel nok en smule taleforlængende og bliver brugt som en slags tænkepause-ord i kategori med det gode gamle, og langt kortere, ’øhh’; som ganske vist også kan være irriterende, hvis nogen bruger det 14 gange i minuttet, men som samtidig er en del kortere og på sin vis mindre markant end ’så’n der’.

Nu’ det hedder

Udtrykket, ’så’n der’, leder mine tanker hen på det ligeledes labre Anders Matthesen-udtryk: ’nu’ det hedder’, som bliver brugt af Randi eller Danny, hvis jeg husker det korrekt, i Jul På Vesterbro. Her bliver det brugt for lidt at signalisere et form for lavsocialt sprog, nu det hedder.

Udtrykket findes også i den lidt mere normale variation: ’hvad hedder det’? Og i min favoritudgave: ’hvad det hedder’, som jo også er en sandt sprogblomst.

Halvgammel -sprogbruger

Halvgammel sprogbruger

 

Og nu kan du vel sagtens og med rette kalde mig for en halvgammel, lettere forstokket sprogbruger, men udtrykket ’så’n der’, brugt på den nye ungdomsmåde, er bare ingenlunde silke eller slik for min øregang. Ja, det er jo nok bare straight up anti-pænt. Så, hvis du falder over en mindre gruppe af unge mands/kvindspersoner, der benytter sig i overflåd af dette udtryk, har du hermed min velsignelse til at give dem en mild røffel eller måske bare klappe dem overbærende på skuldrene og tænke dit.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar