Small-talk

Lille snak – om small talk og overfladesamtaler

Det engelske udtryk ’small talk’ er jævnt svært at oversætte. Det tætteste jeg umiddelbart kan komme er ’snik-snak’ eller ’at snakke frem og tilbage’. Men man kunne kalde det smal-snak, lille-snak, hvid-snak eller måske den mere eksotiske fin-sladder.

 

Samtale uden substans

Udtrykket indikerer, at der ikke er meget substans eller reelt indhold, i det man konverserer om. Og det i sig selv, er naturligvis ikke noget at stræbe efter som sådan. Ikke desto mindre er en vis erfaring og evne inden for denne måde at snakke på, ofte meget brugbar, og ligefrem nødvendig, for at undgå akavede situationer. Disse situationer opstår for eksempel, når man møder nogen for første gang, og man ikke ved så meget eller måske ikke ved noget overhovedet, om hinanden. Her er det en kæmpe fordel at kunne smal-snakke.

Og det første råd jeg kan give i den situation er et lettere brugt et af slagsen; brugt, men godt: Man kan altid snakke om vejret. Vejret vil alle dage, til alle tider og alle steder, være relevant i en samtale.

 

Find noget man har tilfælles

Derudover handler samtaler, med folk man ikke i forvejen kender, ofte om at nærme sig hinanden, om at finde noget man har tilfælles og snakke om det. Det kan være den mindste ting, for så længe det er noget man har tilfælles, er det et fremragende udgangspunkt for enhver samtale.

En vigtig faktor i samtalen med andre, er desuden at spørge ind til den person man snakker med; at vise interesse for dennes holdninger, erfaringer og oplevelser. Dette skaber et fantastisk udgangspunkt for en samtale. For grundlæggende elsker folk at snakke om sig selv, så hvis man giver dem muligheden for det, ved at spørge ind til noget om dem, er det mildest talt fjong.

 

Udover vejret, er emner som rejser, sport, film, træning og mad meget ofte relevante at snakke om, selvom det selvfølgelig varierer fra person til person.

Derudover kan man kommentere noget den anden har på eller har med sig, og indlede en samtale baseret på det. Det virker måske, fordi det er en fysisk ting, der så er lettere at forholde sig til for begge parter.

Small-talk-2

Small talk 2

 

Øv dig ude i verden

Den smalle snak er i den grad noget man kan øve sig på, og noget man selvfølgelig automatisk øver sig på, hver gang man møder et nyt menneske. Men man kan også aktivt slå en samtale op med en fremmed. Nuvel, nogle folk vil, af en eller anden grund, tro at man er lettere tabt bag en vogn eller at man har skumle motiver, mens andre bare vil synes at det er hyggeligt. Det er bare med at prøve sig frem.

Small-talk-3

Small talk 3

 

Så gå du bare ud og dyrk noget snik-snak. Det kan jo være, at det fører noget ægte snak med sig.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar