melankoli

Melankoli

I dette indlæg træder jeg lidt udenfor den sproglige sfære, idet jeg vil forsøge at definere, hvad der ligger i ordet ’melankoli’. Og alligevel må jeg starte i sprogets verden.

 

 

Definitionen af melankoli

Selve ordet har betydningen ’sort galde’, som man i sin tid troede var en substans der kom fra milten og fandt vej op gennem kroppen og formørkede ens tanker. Derfra har det betydningen ’sortsynet’ og en mening tæt op ad ’deprimeret’.

 

 

Melankoli som en mere kompleks følelse

I dag bliver følelsen typisk beskrevet nærmest som et synonym for depression og tristhed (i for eksempel et kunstværk eller hos en person). Men den kan også defineres på en mere kompleks vis; som en blanding af negative og positive følelser og minder; som en fordybelse i disse, og som en æstetisk følelse, en sindstilstand.

 

 

Melankoli og musik

Denne følelsesmæssige sindstilstand kan for eksempel intentionelt dyrkes i musikken, hvor melankoli nærmest kan betegnes som værende en genre eller i hvert fald et vigtigt element indenfor visse genre.

 

Følelser generelt, og ikke mindst i forbindelse med musik, har altid været svære at sætte ord på, men med begrebet ’melankoli’, har vi et ekstra sprogligt værktøj til rådighed når vi skal forsøge at sætte ord på de komplekse følelser der opstår i os, når vi for eksempel hører et stykke musik.

Melankolsk-musik

Melankolsk musik

 

Så når du hører eller læser ordet ’melankoli’, så undlad at dømme det som en beskrivelse af en udelukkende negativ følelse, og se det snarere som det mere komplekse begreb det er; måske som en fascination og mild glæde ved dyrkelsen af det triste.

 

Du kan læse mere om ’Melankoli som en æstetisk følelse’ her.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar