Boller

Slangudtryk

Slang har alle dage været et spændende sprogligt felt at dykke ned i. Et frirum hvor folk kan opfinde og lege med ordene og udvide deres indre ordbog. For grundlæggende er sproget ret så Nazi. Der findes korrekt tale og ukorrekt tale (og skrift) og sådan er det. Hvis man ikke kan tåle lugten af retskrivningsordbogen, kan man købe sine boller et andet sted (eller det der). Men med slangudtryk får man lov til at lege med sproget og det er nok også en af grundene til at slang er så populært – især hos unge.

Boller

 

Brugen af slang i opbygningen af et fællesskab

Udover at slang er en sproglig legeplads, kan det også indikere en relation mellem mennesker via nogle bestemte ord man har et fællesskab omkring. Nogle ord alle i en gruppe forstår, og somme tider ord som folk udenfor gruppen ikke forstår. Slangudtryk kan altså også hænge sammen med det tidligere omtalte emne indforståethed.

Slang og tabu-emner

Desuden findes der mange slang-ord der er centreret omkring vold, sex og kriminalitet, hvilket nok til dels bunder i en tabuisering af disse emner. Og når folk så slanger om disse emner bliver snakken mindre ligefrem; den bliver på sin vis skjult af selve slang-formen og det bliver mere legitimt at konversere om disse emner.

 

Slang består meget ofte af eufemismer – altså ’et andet ord for’ noget. For eksempel er: kasser, pakker og meloner slang for bryster. Og det smukke ved slangudtryk er, at man til enhver tid selv kan finde på nye af slagsen; et nyt slang-ord for bryster kunne for eksempel være: græskar. (ja, jeg sagde ikke at det var et godt nyt slang-ord).

Gode-græskar

Gode græskar

 

Eksempler på slang fra siden Slangster

På hjemmesiden Slangster, findes en del gode (og mindre gode) slangudtryk. Og siden er brugerdrevet, hvilket vil sige, at der højst sandsynligt er en masse slangudtryk du ikke i forvejen har kendskab til. Den er som minimum værd at tjekke ud.

 

Jeg har fundet en række af de smækreste udtryk fra siden:

 

Frederiksberg remoulade (pesto)

 

Numsepirat (homoseksuel)

 

Poletneger (person der er solbrændt ved brug af et Solarie)

 

Ninjamel (amfetamin)

 

Sparke kælderruden ind (at tage en mødom)

 

 

Opskrifter på kælenavne

I den yderste yderkant af emnet slangudtryk finder vi kælenavne – altså navne der træder i stedet for vores eget. Og i den forbindelse findes der visse opskrifter på, hvordan du finder dit gangsternavn, hippienavn, superheltenavn og så frem deles.

 

Opskrifterne ser (ifølge Vi Unge) således ud:

 

Dit rockstjerne-navn = Det første kæledyr du havde + mærket på din første cykel
Dit tv-serie-navn = Dit mellemnavn + den gade du bor på (minus gade eller vej)
Dit superhelte-navn = Din yndlingsfarve + din yndlingsdrik
Dit spion-navn = Farven på din skoletaske + et dyr, du er bange for
Dit tegnefilms-navn = Yndlingsfrugt + et stykke tøj, som du har på lige nu
Dit hippie-navn = Hvad du har spist til morgenmad + dit yndlingstræ
Dit voksen-navn = Din klasselærers fornavn + En by med samme forbogstav
Dit gangster-navn = De første fire bogstaver af dit navn + ”Izzle”
Dit emo-navn = Black + navnet på et af dine kæledyr

Black +

Black +

 

Jeg kan afsløre at mit tegnefilms-navn er Jordbær-shorts, mit superhelte-navn er blå cola og mit hippie-navn er toast bambus.

 

Ja, nogle af formlerne virker en anelse tilfældige, men nogle af dem er faktisk rimelig sjove/sorte. Prøv selv.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar