Et-spørgsmål-om-fokus

Et spørgsmål om fokus

Optik, briller, fokus, perspektiv. Alle fire mere eller mindre ens ord for hvordan man vælger at se verden. Og som Anders Matthesen på meget fin vis demonstrerer i sit Tal For Dig Selv-show, er ens oplevelse af verden et spørgsmål om fokus. Han snakker om de samme emner med en positiv og en negativ indgangsvinkel i de to dele af hans show, og selvom at den positive del til tider er præget af sarkasme og ironi, er hans pointe omkring fokus alligevel væsentlig. Ironien forekommer velsagtens fordi det er en del vanskeligere at lave et positivt stand-up show end det er at lave et negativt. Af en eller anden grund er det nemmere at være sjov, når man sviner noget eller nogen til. For ros er vel egentlig ikke decideret sjovt, i hvert fald ikke i stand-up comedy sammenhæng. Eller kan det positive være ligeså sjovt?

 

 

Er glasset halv fyldt eller er det halv tomt?

Under alle omstændigheder deler Matthesen fokus op i det positive og det negative; er glasset halv fyldt eller er det halv tomt? Og der er en universal sandhed i at man kan have et basalt positivt eller negativt perspektiv overfor en given situation, person, begivenhed eller lignende. Man kan se det som en fordel eller en ulempe.

 

 

‘Graduation goggles’ og ‘beer goggles’

Men ens fokus, eller de briller man tager på i forskellige situationer, kan være en del mere komplicerede end bare positive og negative optikker. Man kan for eksempel have forskellige briller på alt efter hvilke mennesker man er sammen med, hvilket selvfølgelig også påvirker, hvorledes man opfører sig. Og som de så fornemt viser i serien How I Met Your Mother, kan man for eksempel have graduation goggles på; altså have de briller på, der svarer til ens tilgang til tilværelsen da man gik i skole, gymnasiet eller lignende. Eller man kan have beer goggles på, hvilket for eksempel bevirker at personer fra det modsatte køn lige pludselig bliver 400% mere attraktive. Dette kan også betegnes som en optik, et perspektiv man ser verden ud fra, om end det er fremprovokeret af alkohol. Og ligesom med graduation goggles kan beer goggles radikalt ændre den måde man opfører sig på, måske netop på grund af ens ændrede optik.

Graduation-goggles

Graduation goggles

 

Det kan i hvert fald være en fordel at være bevidst om, hvilke briller man tager på i en given situation (og at der kan være andre optikker man kan se samme situation ud fra), idet denne bevidsthed giver én muligheden for at vælge, hvilket fokus man ønsker og hvilken tilgang til situationen man får mest ud af.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar