badebukser

Av, hvor gik det altså ondt – om bamsesprog og Bamses sprog

Bamse, fra Bamse og Kylling, er nok den mest fremtrædende karakter i dansk børne-tv gennem de seneste 30 år. Og på trods af hans egoisme og noget usympatiske karaktertræk, kan vi som seere ikke lade være med at falde for hans særlige charme, logik og ikke mindst sproglige finurlighed.

 

Ødelægger bamse i virkeligheden børnenes sprog?

Men man kan ikke komme uden om, at en del af det Bamse siger, ikke er sprogligt korrekt – streng taget er der tale om en række sproglige fejl, der fremkommer i disse børneprogrammer. Og man kan derfor argumentere for, at bamse rent faktisk har en negativ indflydelse på børnenes sprog, idet han lærer dem, at det er i orden at sige ting som:

 

1. Oppedaget

2. Vi har gået mindst 5-7 kilomet

3. Aske er min goeste ven

4. Så ta’r jeg mine badebukser på, som at der ikke er blå

badebukser

 

5. Av, hvor gik det altså ondt

6. Tivertifald

7. Værsesgo

8. Molodi

Molodi

Molodi

 

Det kan man argumentere for. Vel at mærke, hvis man er en sur, gammel sprog-facistisk, straight up bamse-hater.

 

Sproglig legestue og sproglig spejling

Og som du måske kan fornemme, hopper jeg over i den mere bamse-venlige grøft. For hvem kan egentlig tillade sig at sige noget ondt om bamse?

Og derudover er det sprog vi møder i Bamse og Kylling, en form for leg med ordene, som jeg sætter utrolig meget pris på.

Fx skaber man en slags baby-agtig effekt ved at ændre én eller flere vokaler i et bestemt ord, melodi – molodi, eller endda ved at lægge en ekstra stavelse ind, som jeg skrev i et indlæg om børnesprog: mobiltelefon – molubiltelefon.

Det samme er tilfældet i ’oppedaget’ og ’værsesgo’. Ordene bliver lidt mere syngende og samtidig nemmere at udtale, hvilket også bevirker, at de lyder som noget et barn ville sige (fordi det er fysisk nemmere).

 

Et andet argument for at bamse er en stand up guy rent sprogmæssigt, er at det sprog, der bliver brugt i den udødelige børne-tv serie, afspejler børnenes sprog. Børnene kan genkende den måde at tale på, og den måde at lave disse former for sproglige fejl – eller leg med sproget – på.

Fx har børn ofte svært ved at bruge datidsformer korrekt, ligesom bamse, når han siger: ’ Av, hvor gik det altså ondt’.

Alt i alt ser jeg de sproglige fejl i programmet som et udtryk for sproglig spejling og ikke mindst en lyst til at lege med sproget, der er intet mindre en fantastisk.

Helulikopter

Helulikopter

 

Opfordring til mere sproglig leg

Du kan selv med fordel begynde at lege med de barnagtige måder at bruge sproget på. Fx ved at indsætte en ekstra stavelse som anden stavelse i et ord. Fx helulikopter, papapegøje eller compiputer.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar