Skal du ud, laks?

Skal du ud, laks? – Palindromer

Advarsel – dette indlæg indeholder store mængder sproglig nørderi og op til flere ord på latin. Så hvis du ka’ ta’ det (eller måske ligefrem grave det), er der kun tilbage at spørge: ”Skal Eva have laks?”

 

Et palindrom betegner typisk et ord, en sætning, et digt eller en historie, der staves ens forfra og bagfra. Derudover bruges ordet for eksempel også om tal, der er ens forfra og bagfra; såsom tallet 11 eller 101.

Et par af de mere enkle palindromer er for eksempel: Maoam, Abba, Otto, tit, mellem, radar og regninger, hvor et eksempel på en af de lidt længere er: En af dem der red med fane.

 

Sorte palindromer

Jeg foretrækker dog de mere sorte af slagsen. Såsom:

Lås oksemaden ned og giv Viggo denne dameskosål.

 

Selmas lakserøde garagedøre skal samles.

 

Se så, René. Smid du nu den røde messing-nisse med ørnedun ud. Dimsen er Åses.

 

Eller den altid dejlige:

Elg udnytter ret tynd ugle.

 

Palindromer.dk og frække palindromer

På hjemmesiden palindromer.dk findes i øvrigt over 1000 eksempler på mere eller mindre fabelagtige palindromer. Og på Quora-tråden over mest awesome Palindromer findes også mange dejlige eksempler; tilmed på mange forskellige sprog. Blandt andet forekommer dette eksempel på latin:

 

S  A  T  O  R  
A  R  E  P  O 
T  E  N  E  T
O  P  E  R  A
R  O  T  A  S

 

Det staves ikke kun ens forfra og bagfra, men tilmed oppefra og nedefra. Hold da fast, det må have krævet nogle lange aftener foran kaminen.

 

Og som med alt andet i denne verden findes der selvfølgelig en beskidt/fræk version. På denne side forekommer en række af de frække palindromer lige fra de mere enkle: Poop, tit og Boob til den lækre og overskriftsagtige: Departed E.T. raped.

Departed-E.T.-raped

Departed E.T. raped

 

Lav dit eget palindrom

Så hvis du ligesom mig har alt for meget fritid, vil jeg foreslå at du selv at finder på et nyt palindrom. Det er en ret sjov og udfordrende disciplin, hvor man skal holde tungen lige i munden, have begge ben på jorden, have ben i næsen og have flere bolde i luften samtidig med at man holder hovedet koldt. Ja, jeg har læst en del job-opslag for nyligt.

Anywho – en god måde at starte kreationen af et palindrom på, er at finde et ord der giver mening både forfra og bagfra i sig selv, og som du så kan starte og afslutte din palindrom-sætning med. Det kan være ord som: skal – laks, sål –lås eller mad – dam. Og derefter er det bare med at lade de kreative safter flyde (som man siger).

 

Afsluttende er der kun tilbage at nævne dette lettere poetiske palindrom:

 

Fuglen, ak, nu kun kanelguf

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar