På akademisk ’onomatopoietika’, i daglig tale ’lydord’ eller ’lydefterlignende ord’. Det skal det handle om i dette eksklusive indlæg på theblaze.
Og eftersom der ikke er nogen særlig grund til brække både tungen og flække kæben på at bruge den sprogvidenskabelige betegnelse, onomatopoietika (eller onomatopoietikon i ental), vil jeg her i stedet bruge betegnelsen ’lydord’ eller ’lydefterlignende ord’. Naturligvis efter jeg lige har pointeret at jeg udmærket kender det akademiske ord #AnanasIEgenJuice.
Hvad er lydord?
Anyways, definitionen ligger på sin vis i betegnelsen ’lydefterlignende ord’. Der er altså tale om ord, der forsøger at efterligne visse naturligt forekomne lyde, det kan fx være dyrelydene ’mjav’, ’kykliky’, ’muh’ eller ’vov’ eller andre ord såsom ’atju’ eller ’ding dang’, der henholdsvis efterligner et nys og en klokke.
En del lydord er ikke med i retskrivningsordbogen
Og derfor er der også dømt fri leg, når man benytter en del lydord i forhold til, hvordan man har lyst til at stave dem – fx aauuuuuhh, baaannngg eller sshhhy.
Det minder mig i øvrigt om Tobias Dybvads realityspiddende show, der helt korrekt skal staves ’dybvaaaaad’ – med fem a’er, for lige at markere, at man skal råbe eller synge en rum tid på a’et, når man udtaler navnet.
Danske eksempler på lydord og udråb
På denne side kan du finde en lang række med eksempler på forskellige danske lydord og udråbsord. Disse to kategorier er beslægtede med hinanden, blandt andet i deres sproglige udtryk og udtale.
Mange lydord udtales netop som et udråb og derfor smelter de to kategorier lidt sammen.
Kun for din skyld har jeg samlet en lille smidig liste med de fedeste og mest særlige danske lydord og udråb. Vær så artig.
Aha
Ak
Avra
Bang
Basta
Bjæf
Ding
Dryp
Fy
Gisp
Hep
Hopla
Hyp
Paf
Pst
Puha
Tja
Ups
Årh
Der findes selvfølgelig mange flere, men det var et lille udpluk fra mig til dig.
Ingen kommentarer endnu.