Maskulinitet

Maskulinitet

Dengang mænd var mænd og en bøsse var noget man gik på jagt med. Og kvindebevægelsen var noget der foregik i sengen (indsæt dåselatter). Det var dagene.

Og nu hvor jeg både har fornærmet homoseksuelle og kvinder er der naturligvis én gruppe jeg mangler at fornærme.

 

Maskulinitet i Indien

Ja, jeg tænker selvfølgelig på mænd fra Indien. For i Indien (og i flere mellemøstlige lande) betragtes det som almindeligt for to mandlige venner at holde i hånden på offentlig vej eller gade. Denne praksis vil ofte i vesten blive tolket som et udtryk for homoseksualitet, hvor den for eksempel i Indien blot er et udtryk for de to mænds venskab eller deres broderlige bånd.

To-mandlige-venner-der-holder-i-hånden

To mandlige venner der holder i hånden

 

Alle fornærmelserne skal selvfølgelig taget med en vis portion humor og med alt respekt. For det er egentligt den kulturelt bestemte del af hvordan vi opfatter maskulinitet der er interessant i denne sammenhæng (som eksemplet med mænd fra Indien viser). Altså at en praksis som bliver forbundet med homoseksualitet i nogle dele af verden, ikke nødvendigvis betyder det samme i andre dele af verden. Og vi er jo alle sammen forskellige (sagt med pædagóg-Jonna-stemme). Vi er alle unikke sneflager; dog nogle mere gule end andre, hvis du forstår. Og denne forskellighed afhænger i høj grad af kulturelle forskelle i vores samfund.

Hvilke ting er maskuline og feminine?

Anywho, man kan dele mange kulturelle fænomener op i en maskulin og en feminin del. For eksempel betragtes følgende objekter generelt som værende maskuline:

 

Mad og drikke:       Øl, bacon, bøf, whisky, cigarer og store mængder generelt

Film:                            Actionfilm, voldsfilm

Andet:                         At råbe, slås, jage, være fysiske (f.eks. give high-fives eller have et kraftigt håndtryk) og at bruge kræfter

Bacon-den-mest-maskuline-spise

Bacon – den mest maskuline spise

 

Og også erhverv bliver ofte betragtet som værende overvejende maskuline eller feminine, hvilket også er grunden til, at man ikke bruger betegnelserne: jordefader eller stuedreng (jordemoder, stuepige). Selvom det ville være konge hvis man gjorde (og hvis man brugte udtrykket ’konge’ noget mere).

 

Modsætningerne til de maskuline objekter på den ovenstående liste er for eksempel romantiske film, chick flicks, cocktails og salat.

Men hvorfor er det meget maskulint at se Fight Club, mens man spiser 3 pakker bacon og giver high-fives ad libitum? (hvilket egentligt lyder som et godt alternativ til X-factor en fredag aften).

Og hvorfor er det feminint at se Kærlighed, faktisk (Love actually), mens man deler en cæsar salad og en lille diet coke og får en vanilje-peeling? (og er det feminint bare at vide hvad en vanilje-peeling er?)

 

En biologisk forklaring på maskulinitet

Rent biologisk set kan en forklaringen måske findes i de gamle jæger/samler samfund, hvor manden gik på jagt for at skaffe føde og kvinden passede børn og gav omsorg og viste følelser, og hvor mænnerne konkurrerede og sloges med hinanden. Disse evolutionære dispositioner lægger stadig dybt i os. Og alt det fysiske; vold, slagsmål, at råbe og at jage hænger på den måde sammen med mandens biologiske væsen og dermed også hans maskulinitet.

 

At netop kød og bacon af nogle betragtes som værende maskulint er måske snarere et kulturelt varierende element, ligesom når to mænd holder i hånden.

 

Maskulinitet i ‘Friends’

I serien Friends findes der i øvrigt flere eksempler på at Joey og Chandler, efter at have foretaget sig noget feminint, har meget brug for prompte at deltage i en maskulin aktivitet. For eksempel hvis de har snakket om følelser eller dekoreret blomster; så er det meget presserende for dem at spille bordfodbold eller drikke øl lige bagefter. Fordi så går maskulin/feminin-regnskabet åbenbart op.

At-spille-bordfodbold-en-maskulin-aktivitet

At spille bordfodbold = en maskulin aktivitet

 

Så til mænnerne: næste gang du lige har været alene inde og se den nyeste Sex And The City-film – du ved den hvor de er på Færøerne – og har brug for en maskulin aktivitet, er du velkommen til at bruge min maskulinitets-liste ovenfor. Eller du kan bare gøre som Bjarne Liller (og knappe en bajer op).

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar