Elevator-energi

Elevator-energi

Der opstår en speciel form for energi, en særlig stemning eller spænding, når to mennesker der ikke kender hinanden kører i en elevator sammen. Denne elevator-energi er et ret unikt fænomen, da det ikke er ofte man er nødsaget til at være meget tæt på en fremmed person på meget lidt plads (måske med mindre man bor i Indien – med alt respekt).

 

En anden akavet energi ved offentlig transport

Nuvel, man befinder sig ofte tæt på fremmede for eksempel ved brug af offentlig transport (som en elevator nogle gange kan betegnes som), men i disse tilfælde; i toget eller i bussen, er der mere plads. Der er plads til at slippe væk, hvis situationen på en eller anden måde bliver akavet, pinlig eller ubehagelig. Det er der ikke i en elevator, og det er måske derfor at denne særlige energi opstår.

 

 

TVTVTV’s elevatorturer

Måske husker du det tilbagevendende indslag i det fantastiske (og nu desværre hedengangne) DR2-program TVTVTV, hvor værtinden Ane Cortzen i slutningen af programmet kører i en elevator sammen med en tilfældig person der har medvirket i samme episode af programmet? Denne sekvens demonstrerer på fineste vis, den specielle, og nogle gange lettere akavede stemning der kan opstå mellem to personer i en elevator.

 

Den akavede energi afhænger af om man skaber et fællesskab

Denne energi ligger desuden tæt op ad det tidligere omtalte begreb uncomfortable silence – eller på dansk pinlig tavshed. Men samtidig er den eventuelle tavshed mellem to personer i en elevator egentlig ikke pinlig som sådan, da det ikke forventes at der skal foregå en egentlig samtale.

Igen afhænger den sommetider akavede eller specielle stemning nok af, hvorvidt man er i stand til at skabe et fællesskab, hvilket kan være vanskeligt på en 1 minut lang elevatortur. Og man har måske i øvrigt heller ikke ligeså stort et behov for at skabe det fællesskab netop på grund af den begrænsede tidsperiode.

 

 

Arbejdspladsen som fællesskab og smart-boblen

Men man har det at køre i en elevator tilfælles, og derudover har man måske en arbejdsplads tilfælles. Udover det, er der ikke så mange oplagte samtaleemner, når man ikke kender hinanden.

Og når man ikke har noget tilfælles man kan snakke om, sker der ofte det, at man i stedet tager sin smarte-telefon frem og lukker sig inde i en elektronisk smart-bobbel, som man på sin vis skaber sit egen fælleskab med.

smartphone

Folk i deres Smart-Phone bobbel

 

Hvor retter man sin opmærksomhed?

Hvis man vil undgå denne mærkelige spænding, uden brug af elektronisk doping, er det en fremragende ide at hænge plakater eller opslag op i elevatoren, da man på den måde automatisk får et objekt man er fælles om, og som man kan snakke om eller henlede sin opmærksomhed på. For i en elevator-situation er det måske når ens opmærksomhed ikke er rettet mod noget specifikt, at en særlig energi kan opstå.

 

Så hvis du befinder dig i en elevator med en fremmed, og du mærker elevator-energien snige sig ind på dig, er der er samtaleråd der virker hver gang: bare snak om vejret.

 

Tjek i øvrigt denne sketch apropos en akavet stemning i en elevator.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar