yoyo

Åndede udtryk man brugte da man var barn i 90’erne

Nostalgi du kære gamle ven! Du er da en sprød størrelse med din evne til at frembringe mange små smil og fantastiske fortidsglimt.

Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, kan du måske også huske opperen ting så som Bubbers badekar, yoyoer, Jenka-tyggegummi, Nokia 32/3310, Cotton Eye Joe og Pop Rocks (det der pulver-slik der EKSPLODEREDE i munden).

Og nu til det sproglige

Ja og!? tænker du måske. Læser jeg ikke en konge blog om det danske sprog!? Hvortil jeg så kan replicere – jovist frøken, jeg kommer til det om ganske få linjer.

For også sproget havde sit særpræg i 90’erne for en purk eller purkinde. Og for at du efterfølgende ikke skal udbryde – hey! det udtryk brugte jeg altså i 1987 på en tennissommerskole eller – det der udtryk opstod altså i 2002 i forbindelse med en Thomas Helmig koncert på Langelands Festivalen..

Ja, en del af disse udtryk er ganske rigtigt også blevet brugt før eller efter 90’erne. Og dertil har jeg kun at sige – ja og!?

Anywho, lad os indlede med de lettere 90’er ironiske, sarkastiske attitude-fyldte udtryk. Dem får I her:

Sarkasme

Sarkasme

 

De kanonsprøde lister med 90’er børne/teenage-udtryk

1. Ja, og?! (bruges for at signalere at man er helt ligeglad med noget der lige er blevet sagt).

2. Ja, hvor du kan. (sagt ironisk)

3. Så er du nok stolt!? (igen ironisk)

4. Sku´ du spørge fra nogen? (flabet comeback-line)

5. Ja, som om. (læs: det kommer aldrig til at ske)

6. Tillykke! (sagt ironisk)

7. Godmorgen (bruges for at signalerer at en anden person er rimelig åndet og fatter hat)

Og endeligt den ultra-flabede:

8. Hvad har jeg gjort? – Stod du ikke op i morges?

Fatter-hat

Fatter hat

 

De resterende udtryk er mestendels negative. Men først får du et par af de positive, da børn/teenagere ved enkelte lejligheder også er kendt for ikke at være sarkastiske og negative i 90’erne.

1. Svedig

2. Sprød

3. Grineren/opperen/fråderen

4. Kanon

Kanon

Kanon

 

Og så til de negative:

1. Skod

2. Nederen

3. Pikslikker (her er det helt ok ikke at bruge udtrykket mere).

4. Nøøøhh, hvor er du grim (dette betyder ikke kun bogstavligt talt at man er grim. Det kan også erstatte ’dum’, ’irriterende’ eller lignende.

5. Skråt op! (eventuelt efterfulgt at ’skrid, du’ for lille’’).

6. Røvguitar

7. Shit/Scheisse

8. Har du fået glosuppe?

9. Gu’ vil jeg da røv

10. Det skal du få betalt.

Røvguitar?

Røvguitar?

 

Og min absolut favorit:

11. Åndet

 

Herudover brugte/bruger man ord som ’pænt’ eller ’konge’ foran andre ord, hvilket fx kan ses i teksten til Ruben og Knuds ’Det Farligste Dyr’ –sang, hvor de synger ’Haren den er pænt sjov’.

 

Vær så elskværdig. Det var en fornøjelse at tage dig i hånden og følge dig ned af mindernes pænt sprøde gader.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

3 Kommentarer til “Åndede udtryk man brugte da man var barn i 90’erne”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63