Bloody-Mary

Navneretter – mad opkaldt efter folk

Det må være det ultimative livsmål at få opkaldt en pizza efter sig: ”Ja, jeg skal bede om en Henrik med pepperoni og en Lars med ekstra ost”.

Og dog. På stadiet over dette pizza-navngivningsorgie finder vi en række, ofte alment kendte, madretter, der er opkaldt efter folk.

 

Madretter opkaldt efter berømte mennesker

I denne kategori finder vi blandt andre Sarah Bernard kagen – opkaldt efter den franske skuespillerinde af samme navn (sjovt nok). Ifølge Wikipedia stammer denne kage muligvis fra Danmark, så der kan vi jo lige klappe os selv på skulderen.

 

Herudover har vi den multi-kendte drink, en Bloody Mary, efter sigende opkaldt efter Dronning Mary den første af England, selvom der er mange andre teori omkring, hvordan denne drink har fået sin navn. Derudover findes der også den mindre kendte, Bloody Ceasar – naturligvis opkaldt efter Julius Cæsar.

En ret, der kunne være opkaldt efter selv samme romerknøs, er den berygtede Caesar salad. Men ak, nej, den er faktisk opkaldt efter chefkok for Hotel Ceasar i Tijuana, Mexico, Ceasar Gardini.

Også indenfor is-branchen tyer man til berømte mennesker, når de forskellige former for is skal navngives. Her kan nævnes Ben & Jerry’s Cherry Garcia, der selvfølgelig indeholder kirsebær, men samtidig er en form for hyldest til forsangeren for bandet Grateful Dead, Jerry Garcia.

Cherry-Garcia

Cherry Garcia

 

Og nu til frugter

Her kan nævnes den altid friske, franske munk Pére Clément Rodier, der efter sigende skabte en hybrid af mandarinen og appelsinen. Resultatet blev selvfølgelig clementinen, som mange af os spiser i store mængder udelukkende i december måned.

Mangt et æble er i tidens løb blevet opkaldt efter personager af forskellig art. En af de mest berømte er Granny Smith -æblet, opkaldt efter Marie Ana Smith fra Australien.

 

Diverse madretter opkaldt efter folk man muligvis, muligvis ikke, kender

I denne letter vage kategori finder vi blandt andet den noget kedelige te, Earl Grey, opkaldt efter Greve Charles Grey den anden (af et-eller-andet).

Margherita pizzaen er opkaldt efter Dronning Margherita af Savoy. Farverne på pizzaen er de samme farver som på det italienske flag.

Margherita

Margherita

 

Nachos er, overraskende nok, opkaldt efter mister Ignacio ’Nacho’ Anaya, og sandwichen er opkaldt efter senior John Montagu, den fjerde jarl af Sandwich (note: dette er ikke en joke, selvom det lyder lidt sådan).

Derudover kan nævnes Bøf Stroganoff, der er opkaldt efter Greve Stroganov. Hvilken Stroganoff Greve der er tale om, er der imidlertid en vis uenighed omkring.

Men under alle omstændigheder er det en klar fordel at prøve at blive Greve, hvis man vil have opkaldt noget mad efter sig, og man skal i øvrigt gerne blive det for omkring 100 år siden.

I øvrigt: burde man ikke lave en Bøf Putin? Det kunne eventuelt være en bøf af massiv bjørn.

 

Hvorvidt hvedeotto og hellefisk går ind under denne kategori er yderst tvivlsomt, men sjovt er det i hvert fald. Det grinede vi meget af.

 

Du kan se mange flere madretter opkaldt efter folk på denne wikipedia-side.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar