Sørøversproget

Lav dit eget sprog

Selve ideen med at konstruere et sprog der er helt ens eget, er ret interessant, og denne praksis er blevet benyttet i en del forskellige variationer. En af disse er, at skabe et sprog, der har til formål at virke som en kode; således at kun de indviede er i stand til at kommunikere via dette sprog.

 

 

Sørøversproget – et børnekodesprog

Du har måske selv brugt det såkaldte ’Sørøversprog/Røversprog’ – et slags børnekodesprog, hvor man efter alle konsonanter sætter et ’o’, efterfulgt af en gentagelse af konsonanten. Derudover lader man alle vokaler være som de er. Sig hvad!? Ja, det er måske nok nemmere at vise det i et eksempel. Tag for eksempel denne fuldkommen almene og gængse sætning:

 

”Læg nu den sweater tilbage, Allan.”

 

På ’Sørøversprog’ ville den lyde/se således ud:

 

”Lolægog nonu dodenon soswoweatoteror totilolbobagoge, Alollolanon.”

 

Ganske simpelt, om end helt uforståeligt, for den udenforstående. Og det er vel egentlig opskriften på et gedigent og brugbart kodesprog.

Kodesprog

Kodesprog – (høhø)

 

 

Mit eget kodesprog

Jeg har selvfølgelig selv forsøgt mig med mit eget kodesprog, hvor man i stedet for at bruge ’o’ og den samme konsonant, kun bruger ’a’ efter alle konsonanter. På dette kodesprog lyder den ovenstående sætning således:

 

”Laæga nau daena sawaeataera tailabagae, alalaana.”

 

Ja, jeg sagde ikke at det var et godt kodesprog. Det har lidt latino-kvaliteter over sig (som i, at det minder om det latinske sprog, og ikke om folk fra Jersie Shore)

 

 

Sprog i fiktionsuniverser – Tolkien

Anywho, et andet område hvortil man opfinder nye sprog er i forbindelse med fiktionsuniverser. Og her er Tolkiens sprogunivers et særdeles godt eksempel. Han har opfundet en lang række sprog, blandt andet en del former for Elve-sprog, Ork-sprog og Dværge-sprog – alle i forbindelse med Ringenes Herre-universet.

Du kan finde en liste over Tolkiens sprog her.

Tolkien

Tolkien

 

Og selvom det kan være temmelig kompliceret, vil jeg klart anbefale dig at forsøge at konstruere dit eget sprog. For der er da noget svært lækkert ved at have et komplet internt sprog som kun dig og dine kammerater kan forstå. Og på sin vis bruger vi allerede denne indforståethed i sproget via nogle bestemte udtryk. Men at konstruere et helt internt sprog er da at gå hele vejen.

 

Jojusostot sosayinongog.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar