Ja umiddelbart giver ovenstående ikke meget mening. Og du tænker sikkert både: WTF, OMG og måske endda ROFL (til dem der er over 40 – i ser ikke ud til at være en dag over 40 – men derudover må i slå forkortelserne op) .
Nå, men kigger man nærmere på forbogstaverne i de 4 navne, danner de et akronym for den verdensberømte butik IKEA (de ovenstående navne er navnet på IKEAs grundlægger, samt stedet og byen hvor vedkommende er født).
IKEA markerer en forandring i vores liv
IKEA markerer forandringen fra barn til voksen; første gang man skal flytte hjemmefra går man som regel i IKEA (medmindre man er ’effing’ rig som René Dif fra AQUAA).
IKEA markerer forandring fra pige til kvinde; i effekt: når kvinden begynder at bygge rede til de snart (eller i hvert fald fremtidigt) ankomne unger (jævnfør Edward Nortons meget rammende bemærkning i Fight Club: “like so many others, I had become a victim of the IKEA nesting syndrome”).
Og endelig markerer IKEA forandringen fra facebook-forholds-ordbogens udtryk ‘single’ til ‘i et forhold’. For først når man sætter foden i en IKEA, som et par, er man i et seriøst bindende forhold, der næsten er ligeså helligt som ægteskabets bånd. Et ægte-IKEA-skab (s-bånd) – én dårlig joke per indlæg husker i nok.
Med andre ord: grænsen for at være i et seriøst parforhold går ved indgangen til IKEA, ligesom grænsen for at være rigtig hiphopper går ved indgangen til Burger King (gramsespektrum reference). Og ligesom en ægte hiphopper altid bestiller en stor menu og ikke bare en gang ‘small fries’, nøjes folk i et seriøst parforhold heller ikke med at købe nogle hviskestykker og en gang gule dobbelt-A-batterier – nej, de køber som minimum en ekstra Lars (large) Billy reol med tilhørende glasplade samt op til flere middelstore planter.
Batterier og hotdogs
Hvorfor køber man i øvrigt 10 stk. dobbelt-A batterier? Har man egentlig brug for så mange, nu når discmanden er blevet udskiftet med USB-opladelig mp3-afspiller og cykellygterne bruger de der mærkelige runde små batterier? Egentlig ikke, men man køber dem alligevel, for så har man dem, til hvis det nu skulle være (at en mand fra midt-firserne kom forbi med sin walkman?).
Anyways – I IKEA kan man som bekendt få en ’hoddok’ for 5 kr. Og tager man til Spanien koster denne 50 cent – altså 3.50 kr. Og denne meget billige pris giver mig altid en usvigelig lyst til at købe en masse ’hoddoks’, for slet ikke at snakke om refill cola – selvom jeg ved at kvaliteten mildest talt er tvivlsom og at min krop med sikkerhed vil straffe mig senere. På trods af alt det, overtager ’de-skal-sgu-ikke-tjene-på-mig’ instinktet og tvinger 3 ’hoddoks’ og 4 refill sodavand ned. Så ka’ de lære det!
Navne på IKEA produkter
Nå, men man kan ikke skrive et indlæg om IKEA uden at kommentere navnene på deres produkter. Det nok sjoveste eksempel er en kasse de engang havde med navnet: KNEP! (udråbstegnet har jeg selv tilføjet – men det ville egentlig være en del sjovere, hvis jeg ikke havde). Ja, den behøver vist ingen yderligere forklaring.
Derudover kan nævnes: arbejdsbænken – FARTFUL og spejlet – KRABB, der i engelsk talende lande, lyder noget uheldigt. Hertil kan tilføjes computerbordet – JERKER (som i onanist). Så har vi selvfølgelig den dejlige SIGURD stol og GURLI-plaid, for ikke at tale om de fantastiske JANETTE gardiner og du har nok dine egne IKEA favorit-navne.
Disse særprægede navne skaber selvfølgelig nogle uheldige, omend morsomme, situationer i ikke-nordiske lande, men samtidig gør de samtaler om møbler og dagligdags brugsvarer mere spændende. En samtale kunne forløbe således:
” Hey Claus. Ræk mig lige 4 SIGURD og en TOBIAS (stol), jeg regner med at vi serverer maden på ARV (tallerkener) med tilhørende BRUKBAR (glas) og POKAL (glas). Så kan vi jo bare pakke det hele ned i KNEP når vi har spist”.
Trackbacks/Pingbacks
[…] en del udlændinge, bliver betragtet som en by i skandinaven. (Ja, og København er hovedstaden i IKEA.) Et andet emne der bliver luftet er, hvilke udtryk der typisk bliver brugt i forskellige lande. For […]
[…] en del udlændinge, bliver betragtet som en by i skandinaven. (Ja, og København er hovedstaden i IKEA.) Et andet emne der bliver luftet er, hvilke udtryk der typisk bliver brugt i forskellige lande. For […]