Grå-bil

Der er for mange grå biler

Når jeg kigger ud af mit vindue, er bilerne grå. Nogle gange er de mange forskellige farver og børnene leger på fortovet og kæreste-par går forbi hånd i hånd, men i dag er bilerne grå. Og selvom himlen er blå har den et gråligt skær.

 

Hvorfor er der så mange grå biler?

Hvorfor laver man egentlig så mange grå biler? Er grå en billigere farve end andre farver eller er det noget med sikkerhed? Man burde lave flere røde, orange, blå og gule biler, for ikke at tale om de mere kunstnerisk udsmykkede af slagsen – med tegninger og billeder på (Og her er selvfølgelig ikke inkluderet de der irriterende taxa’er med reklamer på – med fare for at lyde som en sur gammel mand, så er der sgu da snart ikke nogen steder man kan blive fri for reklamer mere). Når biler nu har en så massiv tilstedeværelse i bybilledet burde man da overveje deres farver og disses effekt på borgernes humør.

 

Grå eller sølvfarvet?

Bevares, nogle ville måske påstå at de ikke er grå, men sølvfarvede (eller grå/sølvfarvede) og måske er det bare mig der ser glasset som halv tomt, mens jeg hører Tom Waits og er gammelmandsdeprimeret. Men for mig er glasset kun halv fyldt, når indholdet er cola (og altså ikke cola light, cola zero – zero’et står i øvrigt for zero taste til dem der ikke skulle vide det, eller pepsi-cola, eller jolly-cola, men rigtig Coca Cola).

Og er sølv egentlig en bedre eller gladere farve end grå, når nu en del mennesker ikke skelner mellem dem, eller blander dem sammen – i hvert fald når det gælder biler? Der var for eksempel en del der vandt sølv ved OL i år, der ikke just var ekstatiske – måske fordi  sølvfarven her er forbundet med den evige to’er, og derfor ikke er en glad farve.

 

Flere guldbiler, tak

Ifølge denne (noget ulogiske) logik, burde vi lave flere guldbiler – og det er måske ikke så dårlig en ide. Den farve burde de i øvrigt bruge noget oftere i ’Pimp My Ride’. Det er nok den mest ’bling’ farve nogensinde. Hvis bilerne var guld i stedet for grå, er jeg sikker på at flere mennesker ville være glade.

Guldbil

Guldbil

 

Forskellige betydninger i farver

Farver kan desuden være metaforer for mange forskellige ting; at være blå er at være trist – eller måske er, ’at have det blå’ (the blues), en bedre oversættelse? Man kan også have det røde – kommunister i lysthuset som man siger – men det er en helt anden snak. At være blond er ofte associeret med at være uintelligent – at være blank, spejlblank eller blanco. Og blanco betyder jo hvid på spansk – altså er man uintelligent, hvis man er hvid. Ja, jeg er et sandt ’argumentationslogikkens vidunder’.

Farver kan også bruges til diskriminerende formål: ’white trash’, gule skævøjede ris-gnaskere eller sorte svin; gad vide om man ikke diskriminerer indianere nok – jeg kan i hvert fald ikke lige komme i tanke om et udtryk med ’røde et-eller-andet’ (bortset fra rødhud, hvilket måske ikke er så diskriminerende igen?).

The-blues

The blues

 

Diskrimination via mad og nationalitet

Desuden har jeg i nogen tid studset over hvordan og hvorfor der bliver diskrimineret ved hjælp af mad: ’Kartoffel-dansker’, ’Ris-gnasker’,  ’frø-spisende franskmænd’ og ’Spaghetti-spisende italienere’. Jovist, de to sidstnævnte siger man måske ikke direkte, men fordommen eksisterer stadig (Jeg skal lige tilføje at alt hvad der står i dette afsnit selvfølgelig er med alt respekt).

Jeg vil gerne slutte af med at yderst relevant citat fra den fremragende pop-gruppe ’Eiffel femogtres’, både på grund af det relevante element, men samtidig fordi jeg beundrer dybden i det lyriske univers:

”I’m blue – da ba dee da ba die

Da ba dee da ba die

Da ba dee da ba die”

Og smukkere kan det vidst ikke udtrykkes.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar