Ironi

Der er nok nogen der kan – om sarkasme, ironi med mere

Selvom jeg, som så mange andre, er svært begejstret for at sætte ting i kasser, kan det være særdeles vanskeligt med visse sproglige udtryk. Derfor har jeg følt mig nødsaget til at bruge det lettere vage, ‘med mere’ i overskriften til dette indlæg.

 

Der er nok nogen der kan

Anyways – netop udtrykket i overskriften, ’der er nok nogen der kan’, kan ikke siges at være ironi, men der ligger en vis sarkasme, spydighed og ikke mindst jantelov i udtrykket. Der er nok nogen der fører sig frem, og måske tror at de er bedre end andre. Der kan også ligge en jalousi i udtrykket; det kan bruges når den det bliver sagt til, på en eller anden måde har det bedre, end den der siger det.

 

Samtidig kan udtrykket variere utrolig meget i alvorlighedsgrad – er det er ord? Det kan siges i en direkte fornærmende eller forurettende tone eller i en mere spøgefuld og lettere tone.

Pudsigt er det også at ‘det som nogen kan’, ofte forbliver uvist. Hvad er det vedkommende kan?

Alt i alt kan det siges at udtrykket meget ofte, om ikke altid, har en negativ klang og betydning.

 

Ja, det siger du jo

Ligesom udtrykket ’ der er nok nogen der kan’, er jeg ligeledes fascineret af udtrykket ’ Ja, det siger du jo’, som også kan have en lettere negativ, om end mere spøgefuld, klang. Det bliver ofte brugt som et signal på mistro og kan lettere placeres i kategorien ’ironi’.

Det er bare super fedt at skrive om ironi

Andre interessante, ironiske udtryk er fx: ’det er godt med dig’ eller ’du er fuld af gode ideer’, som på rigtig god dansk-ironisk manér, fejer folks ideer eller tanker af banen, så der eventuelt kan bliver plads til ens egne, og virkelig meget bedre, ideer.

 

Ironi og sarkasme

Forskellen på ironi og sarkasme er en smule vanskelig at redegøre hundrede procent for, og det kan du nok også finde definitioner på i en lærebog af en art, men i hvert fald er sarkasme oftere negativt og nedladende, hvor ironi måske i flere tilfælde bruges delvist humoristisk. Et udtryk kan i øvrigt godt både være ironisk og sarkastisk på samme tid.

Sarkasme

Sarkasme

 

Udtryk uden indhold

I sin tid, faktisk i den spæde start af denne blog – for små 3 år siden, skrev jeg et indlæg om ’udtryk uden indhold’ som fx ’det kan man ikke komme uden om’, ’sådan er det’ og ’sådan er der så meget’.

Og her til sidst vil jeg bringe en lille tilføjelse til rækken af udtryk uden indhold. Her er tale om følgende:

Så-fik-vi-også-mad-i-dag

Så fik vi også mad i dag

 

1. Så fik vi også mad i dag

2. Så blev det også jul i år

 

Og der findes mange, mange flere i samme kategori – udtryk der ikke har andet indhold end at konstatere en allerede kendt fact og samtidig, udtryk som vi bruger umanerlig ofte.

 

Så fik du også læst min blog i dag. Det kan man ikke komme uden om. Men igen – sådan er der jo så meget.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar