Hjemmesko

Om ordet ‘sutsko’

Hejsa. I dag får du et lille fint indlæg om noget meget pusse-nusset, sødt, rart, hjemligt og i det hele taget blødt og dejligt. Og hvis du har læst overskriften på dette indlæg, har du måske allerede været så super duper skarp at regne ud, at det ikke handler om hverken hundehvalpe eller kattekillinger, men blot om noget så uskyldigt som sutsko.

Hvad hedder sutsko i forskellige dele af Danmark?

Som med så mange andre ord, har sutsko ret så forskellige betegnelser alt efter, hvor i landet man snakker om disse sko til hjemmebrug.

I sin tid besluttede jeg mig for at finde ud af, hvad netop dette ord hedder i de forskellige egne. Det fik jeg følgende ud af:

 

På Bornholm hedder det ’lappa-sko’.

 

På Fyn hedder det ’futter’.

 

På Sønderjysk ’pusser’.

 

På Lolland hedder det ’sutsko’.

 

I Vestsjælland ’slippers’.

 

I det Vestjyske ’hjemmesko’.

 

I København er der flere bud, blandt andet ’hjemmesko’, ’sutter og ’hjemmesutter’.

 

Herudover har vi de betegnelser, hvor der ikke blev nævnt, hvilken egn de stammede fra:

Indesko, fuffer, futter, morgensko, puttesko og futsko.

Og selvfølgelig er dette blot en overfladisk undersøgelse, og det er dermed ikke alle i Vestjylland, der kalder det for ‘hjemmesko’ og så frem deles. Ikke desto mindre giver det et sjovt billede af ordets variationer i forskellige dele af Danmark.

Sutsko

Sutsko

 

Hyggeord

Der findes en lille række af disse hyggeord, som efter min teori, har flere forskellige lokale navne end andre ord. Fx kys og tæppe, kunne jeg forestille mig. Og I er meget velkommen til at byde ind med forskellige egns-specifikke udtryk for disse to ord, hvis I lyster.

I hvert fald er sutsko et ord, der på sin vis lægger op til, at man leger lidt med ordet og ændrer det, så det bliver lidt hyggeligt.

Slippers

Slippers

 

Det var alt, hvad jeg havde at lægge frem om sutsko – og det er måske nok også mere end de fleste lægger frem.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar