Garderobe

Sproglig logik

Det er nu engang så dejligt når sproget giver mening, og når man kan finde en form for logik i de betydninger de forskellige ord og udtryk har. Og i rigtig mange ord kan betydningen udledes ved at søge lidt i andre sprog, der har samme sprogstamme. Tillad mig at eksemplificere.

 

Logik i garderoben

Forleden sad jeg og kiggede på et skilt, hvorpå der stod ’garderobe’ (hvilket man jo ofte gør). Og pludselig begyndte det sproglig-logiske center i min hjerne at spinde helt ukontrolleret, og jeg begyndte at overveje, hvilke betydninger der egentlig ligger i ordet ’garderobe’.

 

’Garde’ og ’robe’

Og som så ofte, må man ty til det engelske sprog for at finde den logiske forklaring. ’Garde’ er her en variation af ordet ’guard’ – altså ’vagt’. Vi kender i øvrigt også ordet ’garde’ eller ’garder’ fra de kongelige livgarder, der som bekendt også er vagter.

Livgarden

Livgarden

 

Derudover har vi ordet ’gardere’, som i ’at gardere sig’ – altså beskytte sig selv. Og dermed ligger betydningen i ordet tæt op af betydningen ’vagt’ – fordi vagten også beskytter.

På engelsk betyder ’robe’, ‘kåbe’ (som i for eksempel ‘badekåbe’), men eftersom en garderobe ikke udelukkende vogter badekåber (selvom man helt klart burde lave en sådan garderobe), må man ty til det spanske sprog, for at finde en mere passende mening i ordet. På spansk betyder ’ropa’ ganske enkelt ’tøj’. A’et i slutningen af ordet er simpelthen bare den feminine endelse på ord på spansk. Og naturligvis er tøj feminint.

Så garde = vagt, og robe = tøj. En tøjvogter, noget der vogter og passer på tøjet, hvilket jo passer meget godt til en garderobe; en bodyguard vogter din krop (så at sige), en livgarde vogter dit liv, og en garderobe vogter dit tøj. Et voila! Sproglig logik lige i dit fjæs.

Bodyguard

Bodyguard

Andre ’garde’-ord

Man kunne i øvrigt snildt kalde et alarmsystem eller en lås for en husgarde eller en gardebil. Eller hvad med en gardefod (sko), eller en gardemad/gardemam (et køleskab)? Ja, mulighederne er talrige.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar