Ugedage

Hvor stammer ugedagenavnene fra?

En del af os er klar over, at nogle ugedage er opkaldt efter de nordiske Guder. For eksempel onsdag = Odins dag og torsdag = Thors dag. Fredag tror mange er opkaldt efter Freja, men den er faktisk opkaldt efter Frigg.

Og hvad med de resterende ugedage?

Her følger et skema med de danske, engelske og romerske navne på ugedagen, oprindelse og betydning:

 

Mandag          Monday          Måne              Luna

Tirsdag           Tuesday          Tyr                  Mars

Onsdag           Wednesday    Odin               Merkur

Torsdag          Thursday        Thor                Jupiter

Fredag            Friday             Frigg               Venus

Lørdag            Saturday        Badedag         Saturn

Søndag           Sunday            Sol                  Sol

Thor

Thor

 

En forklaring af ugedagenes navne

Ugedagene er altså opkaldt efter solen, månen og 5 Guder som man ser i den sidste spalte – det er de romerske navne for ugedagene.

 

Luna betyder måne, og både det danske og det engelske navn stammer fra ordene måne og moon. Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag har på dansk fået navne fra nordiske Guder i stedet for de romerske, lørdag betyder på olddansk ’badedag’ eller ’vaskedag’ og søndag er solens dag, hvilket også fremgår af den engelske betegnelse sunday.

 

På engelsk kan man se sammenhængen mellem saturday og saturn, men hvad med tuesday, wednesday, thursday og friday?

De er opkaldt efter Tiu, Woden, Thor og Freya, Guder der på sin vis svarer til, eller er variationer af, de nordiske Guder.

Odin

Odin

 

Fredagsforvirring og andre finurligheder

På grund af den lignende ordlyd på Freja og Frigg, er der en del forvirring omkring oprindelsen af navnet på denne dag.

Så vidt jeg har researchet mig frem til, er det altså på dansk den nordiske Gud Frigg og ikke Freja, fredag er opkaldt efter. Tilsyneladende er det engelske friday så opkaldt efter Freja.

 

I øvrigt har de i Tyskland tænkt: ham der Odin, ham kan vi sgu ikke lige grave. Vi kalder det ’midt på ugen’ i stedet! (mittwoch).

 

På en del sprog, for eksempel mange østeuropæiske, kalder man desuden dagene for dag 1, dag 2, dag 3 og så videre. Man skal jo heller ikke gøre det sværere end det er.

 

Hvad med på spansk?

Hvis du tilfældigvis står og skal lære det spanske sprog, er der megen hjælp at hente i de romerske navne for ugedagene. På spansk og romersk hedder dagene:

 

Lunes – Luna

Martes – Mars

Miércoles – Merkur

Jueves – Jupiter

Viernes – Venus

Sábado – Saturn

Domingo – Sol

 

Og som du måske har bemærket, ligger alle de spanske ugenavne, med undtagelse af søndag, rimelig tæt op af de romerske navne.

Domingo har betydningen Herrens dag eller Guds dag, og sábado stammer i øvrigt fra ordet sabbath, altså den dag, hvor man slapper max af – og dermed ikke fra Guden Saturn, selvom ordene ligger tæt op af hinanden.

 

Vær så artig. Så kender du dine Guder og dine dage, og kan forhåbentlig vis brillere i ugenavns-pirat-viden.

2 Kommentarer til “Hvor stammer ugedagenavnene fra?”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(183): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(147): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(390): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2390): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63