Matador

Ord og udtryk fra Matador

I sin tid havde jeg fornøjelsen af at lægge øjne til den danske klassiker i 24 afsnit, Matador – også kaldet datamord, for de lettere onkelhumor-agtige typer. Og i den forbindelse blev jeg svært henrykt for en del af de gamle danske ord og udtryk fra den tid.

Jeg har tidligere udbredt mig gevaldigt om gammel dansk sprog i form af slang. Det kan du udsætte dine øjne for her, her og her, hvis du lyster.

Sproglige udtryk fra Matador

Der findes ganske vist et væld af flotte, frejdige og finurlige udtryk fra serien, men man må jo vælge og vrage og som skrevet så gjort. Her får du derfor 9 labre ord og udtryk, som jeg særligt har bidt op til flere mærker i undervejs i serien.

 

  1. Det kan du nok begribe
  2. Det manglede bare
  3. Noget der sorterer under
  4. En splendid frokost
  5. Siden du har sinket mig
  6. Bølleantræk
  7. Nu må du forsyne dig
  8. Hårvand
  9. Det bruger vi ikke her
En splendid frokost

En splendid frokost

 

Det bruger jeg meget

Jeg er særligt begejstret for nr. 9 og ikke mindst for det udtryk der står ud for punktet, nr. 9, hvis du forstår.

Min forkærlighed for netop dette udtryk bunder til dels i dets gedigne og alsidige brugbarhed, og jeg er da også begyndt at bruge det i daglig tale, fx i variationen ’det bruger jeg meget’, der i virkeligheden bare erstatter ’det er jeg glad for at gøre’, ’det gør jeg ofte’ eller noget i den stil.

 

Tag dit fineste antræk på

Ordet ’antræk’ er jeg svært glad for. Og man kan også her bruge det i variationerne ’smagfuld antræk’ – fx i en invitation. Eller ’bølleantræk’, som brugt i serien, for at betegne det tøj, som lømlerne og skarnsknægtene render rundt og spiller op i. Så næste gang du vil komplementere din udkårne eller måske bare din kollega, hvorfor så ikke bruge udtrykket ’antræk’? Det er da en fin sproglig variation.

Smagfuldt antræk?

Smagfuldt antræk?

 

Hårvand

Hårvand er også et dejligt udtryk, lidt i boldgade med tegnedreng og duftevand – en lækker uformel sproglig variant, der emmer af gamle dage, hvor man ikke brugte ord som L’Oreal eller Garnier og hvor det hele var lidt mere enkelt sprogligt.

 

Hermed en opfordring til at bruge nogle af de nævnte udtryk, så vi kan få dem tilbage på gaden og i munden. Til vi ses.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

4 Kommentarer til “Ord og udtryk fra Matador”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63