lærerhumor

Onkel-humor – del 1; humor i udenlandske navne

Humor findes i mange former, og hvis man forsøger at definere netop ’onkel-humoren’, må man være i særdeles god form (undskyld).

 

Ordspil og primitiv humor

Dobbelttydigheden i ord og ordspil generelt, indgår nemlig ofte i denne humor-kategori, hvilket kan eksemplificeres med vittigheder såsom:

 

”Rækker du mig lige en ske?”

”Jo, det ka’ ske.”

 

Og:

“Må jeg sætte mig på den stol?”

“Ja det kan du stole på”.

 

Disse jokes bliver ofte fulgt op med sætningen: “Hvis du forstår så’n en lille én?!”. Og hvis man som joke-modtager er rigtig heldig, får man samtidig stukket en albue gentagende gange i siden.

Derudover bliver de samme jokes ofte gentaget mange gange i løbet af for eksempel familiefesten.

 

Der er altså tale om humor på et jævnt primitivt niveau, og vittigheder, der ligger særdeles lavt på den generelle sjovheds-skala for mange mennesker.

Ikke desto mindre har denne onkel-humor en vigtig social funktion, da den for det første er med til at definere personen, der bruges den slags humor (ikke kun som én med dårlig humor, men også som en godt-humør-spredende, finurlig og glad person), og for det andet, fordi vi altid har godt af at smile og grine – også selvom det måske ikke er de bredeste smil og højeste grin.

Desuden er det et kendt fænomen, at jokes kan blive så dårlige, at de bliver decideret sjove i al deres u-sjovhed.

 

I øvrigt argumenterer visse mandspersoner for, at der ligger en sjofelhed i onkel-humoren, hvilket jeg nu mener, hører mere til håndværker-humor, og ’det sagde hun også i går’ –vittigheder.

 

Kær onkel har mange navne

Onkel-humor bliver også kaldt for blandt andet: ’far-humor’, ’albue-i-siden-humor’, ’lærer-humor, ’plat humor’, ’tøhø-humor’ og ’BaDumTsss-humor’.

 

Humor i udenlandske navne

En afart af onkel-humoren beskæftiger sig med ’det-lyder-som’ –ordspillene i pseudo-udenlandske navne. Disse vittigheder indledes ofte med: ’har du hørt om..’ eller: ’og så var der..’.

Så uden yderligere omsvøb:

 

Og så var der..

 

1. Den islandske urmager-familie:

Grundlæggeren Guldur, sønnerne Stopur og Vægur, samt døtrene Standur og Solur; for ikke at glemme hr. Tiktakson.

 

2. Brødrene Grimm – Helgrimm og Halgrimm

 

3. Osama bin Ladens familie: Remouladen, Marmeladen, Saladen, Farveladen.

 

4. Den finske energiminister – Koksi Kakkelovnen.

 

5. Den kinesiske minister for kvindelige anliggender – Tam Pong.

 

6. De grønlandske prostitueredes mailadresse – A ka’ sut snabel-a.

 

7. Den kinesiske minister for sport – Bad Min Ton

 

8. De kinesiske fodboldstjerner – Tak Ling og Drib Ling

 

9. Den russiske skihopper – Askagidigskaja.

 

10. Den russiske sportsminister – Stopovanski.

Stopovanski

Stopovanski

 

Hvis du har flere af disse udenlandske navne, der bygger på ordspil, er du så hjertens velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet. Der mangler jo navne fra blandt andet hele Sydamerika samt store dele af Asien.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

4 Kommentarer til “Onkel-humor – del 1; humor i udenlandske navne”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63