FUBAR

Chat- og internetforkortelser

I det storslåede krigsdrama ’Saving Private Ryan’ fra 1998 bliver forkortelsen ’FUBAR’ brugt. Forkortelsen bliver brugt mange gange i filmen, men betydningen bliver først afsløret for publikum (og den ene af soldaterne) langt inde i filmens forløb. Der bliver altså opbygget en spænding og en interesse i at vide, hvad denne forkortelse betyder, og dermed også en forløsning, idet det bliver afsløret, at forkortelsen betyder ’Fucked Up Beyond All Recognition’.

 

Hvorfor bruger vi forkortelser?

Grundlæggende er vi ret dovne (også sprogligt set), og forkortelser gør det simpelthen lettere og hurtigere at få kommunikeret det man vil. Men for at denne kommunikation skal lykkedes, må alle parter i kommunikationen nødvendigvis have kendskab til betydningen af de brugte forkortelser. Hvis dette kendskab ikke er tilstede, skaber brugen af forkortelser egentlig bare forvirring og forundring – som med forkortelsen FUBAR i første del af ‘Saving Private Ryan’.

 

Og for at skabe et større kendskab til de talrige chat og internet forkortelser, der bliver brugt på dansk og engelsk, har jeg samlet en bunke af disse, så du kan være ung med de unge, med på beatet, oppe i klubben og den slags.

 

Eksempler og forklaringer på engelske forkortelser

Angliseringen af det danske sprog strækker sig i den grad længere end almindelige ord; for mange engelske forkortelser bliver brugt direkte, og uden oversættelse, i det danske sprog.

 

Et par af de mere almen brugte i kategorien chat-forkortelser er:

BRB – Be Right Back

BTW – By The Way

FYI – For Your Information

IMO – In My Opinion

IRL – In Real Life

NP – No Problem

WTF – What The Fuck

THX – Thanks

YOLO – You Only Live Once

FFS – For Fuck Sake

 

Og de grine-realterede:

LOL – Laughing Out Loud

LMAO – Laughing My Ass Off

ROFL – Rolling On Floor Laughing

ROFLMAO – Rolling On Floor Laughing My Ass Off

 

Og den lækre, og mindre kendte:

PMSL – Piss/pissing My Self Laughing

PMSL

PMSL

Herudfra kan man konkludere, at man griner rigtig meget og på utrolig mange forskellige måder, i en egentlig chat-situation. Eller i hvert fald skriver man, at man griner meget; for det er nok sjældent at en person der skriver ’ROFL’ rent faktisk ruller rundt på gulvet og griner. Her gælder ’overdrivelse fremmer forståelse’ -princippet åbenbart.

 

I øvrigt er forkortelsernes svar på ’apropos ingenting’:

OATUS – On A Totally Unrelated Subject

 

Og hvis du har brug for lidt sarkasme i dine forkortelser, kan du ty til:

O RLY – Oh, Really

 

Endeligt skal nævnes den altid frække:

WIBAMU – Well, I’ll Be A Monkeys Uncle

 

Eksempler og forklaringer på danske forkortelser

Anyways, på dansk har vi for eksempel følgende forkortelser typisk brugt i chat-regi:

G – Griner

S – Smiler

ILM – I lige måde

FFD – For Fanden Da

 

Og de grine-relaterede:

FASAG – Falder Af Stolen Af Grin

MAL – Masser af latter

SAG – Skriger Af Grin

FASAG

FASAG

 

Og selvom det, i en net-kommunikations-situation mellem to der skriver på dansk, er mere almindeligt at bruge forkortelserne LOL og WTF, end MAL og FFD, kan jeg i den grad grave ideen om at bruge flere danske forkortelser i net-kommunikation.

 

Nye danske forkortelser i net-kommunikation

Derfor har jeg et par forslag til danske forkortelser man kunne bruge i den forbindelse:

 

LU – Langt ude

VLU  – Virkelig Langt Ude

DEF – Den Er Fjong

GS – God Stil

TIBAG – Tisser I Bukserne Af Grin

TIBAG

TIBAG

 

Og hvis du ikke ligefrem ROFLMAO eller bare LOL over mine forslag, er du meget velkommen til at sige YOLO og finde på nogle selv, som jeg måske kan TIBAG af eller som minimum sige GS og LMAO til. Og TXH BTW.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

2 Kommentarer til “Chat- og internetforkortelser”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63