ÆØÅ

Anders Lund Madsens (og min) ÆØÅ

I anledning af forhenværende spejder, Anders Lund Madsens nyligt opdaterede udgave af bogen ’Anders Lund Madsens ÆØÅ’ (En ordbog over ting, der sjovt nok endnu ikke findes ord for), vil jeg hermed, i hyldest til den altid sorte Madsen (med virkelig meget respekt), bringe et par gode eksempler fra ordbogen her:

 

Filosopik (s) – Intellektuel trussetyv

Glum (adj) – Lugten i en dyrehandel

Leplek (s) En improviseret paraply

Publig (adj) At ligne én som virkelig ofte går på bodega

Vabse (v) At gøre hvad små børn gør ved suppe med deres skeer

 

 

Mine tilføjelser til ÆØÅ

Og selve ideen med at finde på nye udtryk, der egentlig burde findes, fordi de på en kortere og mere præcis måde beskriver en bestemt (og ofte noget indviklet) situation, følelse, forløb eller lignende, er intet mindre end genial. Og i den ånd vil jeg tillade mig, måske ikke ligefrem at bygge min egen ÆØÅ, men i hvert fald at komme med et par tilføjelser til den allerede smækre ordbog:

 

1. [At fumme]

Definition:

Når man skærer sin finger i forbindelse med åbningen af en majsdåse.

majsdåse

majsdåse

 

2. [At kanle]

Definition:

Når man bliver nødt til at bladre tilbage i en bog, da man ikke kan huske hvor man er kommet til, fordi man har glemt at placere et bogmærke i bogen.

 

3. [Et sluft]

Definition:

Den akavede situation der opstår når man hilser på en person (fra en vis afstand), man tilsyneladende kender, og hvor det så efterfølgende viser sig at man ikke kender personen alligevel.

 

4. [At slenne]

Definition:

Når man som mand ikke kan åbne låget på en dåse, og derfor må få et yngre eller kvindeligt medlem af husstanden til at åbne låget for en.

 

5. [At have masfat] 

Definition:

Når man som en gruppe personer, har en fælles referenceramme omkring et specifikt radio eller tv-program, en serie eller film (ofte i den satiriske ende) og alle i gruppen kender, og indbyrdes bruger, bestemte ’catch-phrases’ fra dette program.

 

Men der findes også andre end Anders Lund Madsen og jeg, der finder på nye ord, når det eksisterende vokabularium ikke er tilstrækkeligt.

 

Mammut og toast-sved

Også en anden Anders, nemlig Anders ’Anden’ (Matthesen) finder sommetider på nye udtryk; blandt andre kan nævnes udtrykket ’mammut’, der bruges som en form for forkortelse for alle de høflighedsfraser vi ofte skal igennem, når vi er ved at forlade et selskab; såsom ’tak for mad’, ’det smagte rigtig godt’, ’det er virkelig også et fint hjem i har’, ’det må vi gøre igen snart’, ’det har været super hyggeligt’, og så videre og så videre. Her siger ordet ’mammut’ det hele, hvilket ville være ganske belejligt i visse tilfælde.

Anden

Anden

 

Desuden kan nævnes Phoebe fra ’Friends’ udtryk: ’toast -sweat’, eller på dansk ’toast-sved’. Dette udtryk beskriver den fugt, et nyligt ristet stykke toastbrød, afgiver.

Har du et ord eller udtryk der mangler i det danske sprog, så føl dig fri til at skrive det her.

 

Mammut

6 Kommentarer til “Anders Lund Madsens (og min) ÆØÅ”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(183): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(147): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(390): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2390): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63