blinkende-lygter

Og alt muligt lækkert

For dem der ikke ved det, stammer ovenstående udtryk fra filmen ‘blinkende lygter’. Hele udtrykket eller citatet om man vil, lyder: “Der er grøntsager og alt muligt lækkert på” (sagt om en frysepizza). Men selve udtrykket ‘og alt mulig lækkert, kan bruges i mange sammenhænge. For eksempel: “Hey Claus. Hvad skal du i aften? – jeg skal på safari og alt mulig lækkert”. (hvilket jo er en sætning man hører ret ofte). Og selvfølgelig kan den også bruges om enhver form for mad. “Hvorfor spiser du ikke din rabarber kompot Claus? Der er jo grøntsager og alt mulig lækkert i” (det er selvfølgelig sjovere, hvis der rent faktisk ikke er grøntsager i).

Der findes udtryk man kan oversætte til og fra engelsk og udtryk man ikke kan oversætte. Eller i hvert fald ikke så det giver mening(eller i hvert fald mindre mening end meget mening). Men det er ikke ensbetydende med at man skal lade være med at prøve at oversætte disse udtryk. Prøv for eksempel at oversætte udtrykket ‘og alt muligt lækkert’.
Ja, det er svært ikke ? Man kan være tæt på, men ingen cigar. Og så kan man vælge at give op og bare kalde det en aften, hvis man nu ikke lige har en vej med ord.

 

South Park udtryk

Den amerikanske kult-tegneserie ‘South park’ er desuden et perfekt sted at finde interessante udtryk og alt muligt lækkert i. Klassiske ‘south park’ udtryk eller ‘catch phrases’ inkluderer: ‘sweet’, ‘mmkay’, ‘respect my authority’ og ‘screw you guys – I’m going home’. Udover disse, findes der en del fantasifulde omskrivninger eller omformuleringer af ord der ellers ville blive censureret; en fornem måde at undgå censurering og alligevel sige de ‘frække’ ord man vil.
For når Cartman for eksempel siger ‘vajayjay’, så ved seeren at han mener ‘vagina’, selvom selve ordet ikke bliver sagt. Elegant.

Ud over ‘vajayjay’ bliver der også brugt ‘fudge’ i stedet for fuck: “let’s get the fudge out of here” eller “what the fudge”. Fudge betyder i øvrigt en form for blød karamel, hvilket giver rimelig lidt mening i forhold til ovenstående udtryk. Men er det ikke også der, det bliver humoristisk?
(‘I fudge you up’ kan i øvrigt løst oversættes til: jeg karamelliserer dig – og det er der jo ikke mange der har lyst til at blive).

Bruce-Willis

Bruce Willis

 

Effing Bruce Willis

En anden måde at undgå ordet ‘fuck’ eller ‘fucking’ på, er at gøre som Bruce Willis, i en film jeg ikke pt. kan huske navnet på. Han siger ‘f-ing’ eller ‘effing’ i stedet for fucking; altså “effing rich people og “effing great”. Også en forholdsvis elegant måde at omgås de gængse bandeord på.
Alternativt kan man gøre som en af mine venner, der hver gang han ellers ville bruge et bandeord, i stedet benytter udtrykket: ‘kæmpe-mand’, hvilket jeg synes er et fremragende udtryk.
Og hvis du kender eller bruger andre af sådanne erstatnings-bande udtryk, er du velkommen til at dele dem her.

Fudge you very much.

 

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Derudover er jeg skribent for Netudgaven, KFUM & Tjeck Magazine, leger kunstfotograf på jeppezabel.com, og spiller lidt musik på jeppezabel.bandcamp.com.

18 Kommentarer til “Og alt muligt lækkert”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63