I-et-muntert-lag

John Mogensen – I et muntert lag

I dag er det præcis 35 år, 6 måneder og 1 dag siden at John Mogensen døde. Og eftersom det ikke gør ham hverken bedre, dårligere, vigtigere eller mindre vigtig, end hvis det havde været 100 år siden han døde (af en eller anden grund er det åbenbart mere interessant at omtale en person eller en begivenhed, når disse har en form for jubilæum – gad vide hvorfor?), har jeg besluttet at forfatte en hyldest til hr. Mogensen og i særdeleshed kreditere ham for hans fantastiske og enestående lyriske univers.

Jeg har tidligere skrevet om gode gamle danske udtryk, der snildt kan tåle at blive luftet noget oftere, og her bidrager John Mogensen ofte med mangt et sublimt og særegent udtryk, i sine tekster.

 

‘Sidder på et værtshus’

Fra sangen ’Sidder på et værtshus’ kan nævnes:

Endelig var det lørdag – man ku’ slappe af

Så faldt man i vandet – I et muntert lag

Og der er sgu noget mere charmerende over at være i et muntert lag, end at være stangstiv eller mega-fuld eller hvad de unge går og siger nu til dags (eller at være letter beruset for den sags skyld). Medmindre man selvfølgelig er på rulleskøjter; hvilket på sin vis overgår de andre udtryk med op til flere alen og favne. Og selvom et muntert lag, måske ikke direkte har noget at gøre med at være fuld, burde det måske fra nu af blive brugt til at beskrive en let beruselse.

værtshus

værtshus

 

‘Fut i Fejemøget’

I ’Fut i Fejemøget’, som i øvrigt i sig selv er et fantastisk udtryk, har manden været på kroen og slå en skagle. Så hvis man rigtig skal ud og slå sig løs; måske ud at danse moderne, ud at lufte skinkerne, så at sige, kan man med rette bruge udtrykket.

”Drenge! I aften skal jeg sgu ud og slå en skagle, det bliver legendarisk!” Og det er da langt bedre at slå en skagle på dammeren’, end at give den max gas på disko. Medmindre det selvfølgelig er disko-dasko, der er tale om.

I øvrigt er disko et virkelig lækkert udtryk at bruge som synonym til ’bingo’, ’rigtigt’ eller ’korrekt’.

”Så du siger at en snes er det samme som 20? Disko.” – Ja, det lyder muligvis ret sort, men giv det lidt tid. (og jeg har også været meget syg).

Disko-dasko

Disko dasko

 

‘En lille pige i flade sko’ og ‘Åh hvilken herlig nat’

I ’En lille pige i flade sko’ synger John Mogensen:

Og hendes rødme er ikke ‘rouge’

Hun ta’r hver morgen den kolde douche

Og bare det at rime ’rouge’ med ’douche’ er mildest talt fænomenalt; kun en sand rim-smed, en lyriker, en hverdagspoet, kan udvise en sådan beherskelse af det danske sprog.

 

’Åh hvilken herlig nat’ indeholder denne labre linje:

’Tog hyre på en pram der lastede frosne æbleskiver til Moskva.’

Og ja, jeg ved godt at hr. Mogensen godt kunne lide en dram eller to, du ved – ud at slå en skagle og komme i et muntert lag. Men alligevel. Hvordan Helveg finder man på sådanne tekster? Det tager jeg i hvert fald op til flere hatte af for.

 

Gode udtryk fra John Mogensens lyrik

Da denne blog jo ofte fungerer som en slags ’super-hip’ guide til alle de udtryk de unge vil ha’ (ja, denne blog er det nye sort), serverer jeg hermed et par ’Mogenske’ udtryk på et fad af ædelt metal. Vær så artige og gentlemanlike:

 

(Efterhånden er det blevet ham) En fiks ide

Spring med en Femmer (til lidt mad og en øl)

(Bare) tegnedrengen (er i orden, kan man få det som man vil)

(For hun gi´r den hele armen) der er bølgegang i barmen

 

 

Og jeg vil hermed opfordre dig til omgående at straffe noget vinyl med John Mogensen og derved opdage endnu flere forrygende og forfriskende gamle udtryk. Måske er det tid til en John Mogensen-renæssance?

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Derudover er jeg skribent for Netudgaven, KFUM & Tjeck Magazine, leger kunstfotograf på jeppezabel.com, og spiller lidt musik på jeppezabel.bandcamp.com.

8 Kommentarer til “John Mogensen – I et muntert lag”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63