sportssmag

Sportssmag

Hvis du, som så mange andre lykkelige fjolser, går rundt med en forestilling om at de grønne Sun Lolly is – også kaldet trekants-is – smager af vindruer (hvilket ganske vist står uden på pakken), tager du så gruelig fejl! De smager naturligvis af sport.

Jovist, der er ikke meget logik over netop denne smagsvariant. For hvad indkapsler begrebet ‘sportssmag’ egentlig? Rent logisk set kunne det være noget med sved og salt, men sådan er virkeligheden heldigvis ikke.

 

Hvilken betydning ligger i begrebet ‘Sportssmag’?

Grundlæggende tænker vi på ’sport’ som værende sundt, og denne sundhed læser vi ind i begrebet ‘sportssmag’ – på trods af, at mange produkter med sportssmag, f.eks. is og saftevand, indeholder sukker og derfor ikke kan siges at være super sunde eller på nogle måder sports-agtige.

Af en eller anden grund er farven ’grøn’ blevet nærmest synonym med sportssmag og dermed også på sin vis med sundhed. Og der er i høj grad et sundhedsmærkat man (med nogen succes) bruger, for at overbevise folk om at deres trekantsis og kondivand er sunde.

Et af de mere humoristiske eksempler på denne ‘branding’, er en variant af Cornflakes, man kan købe i Spaniens land. Mærket hedder ’Fitness Chocolate’, hvilket er en særdeles herlig sammensætning af to ord, der på fornem vis antyder chokoladens (og morgenmadens) sportslige og på samme tid slankende og i-form-givende effekt.

Fitness-Chokolade?

Fitness Chokolade?

 

Anyhow – på Friskos hjemmeside finder man en helt og aldeles officiel brug af ordet ’sportssmag’ i beskrivelsen af smagen i deres champagnebrus-is. Derudover smager Premier-is’ kæmpe læske også officielt af ‘sport’ (selvom den er hvid). Kæmpe læske er i øvrigt et genialt navn til en is – thumbs up til PR-afdelingen for den perle.

 

Nå, men måske stammer al den brug af ordet sportssmag fra forbindelsen med yndlingssodavanden Faxe Kondi – det er bare et spørgsmål om at lave en simpel (og helt ukorrekt) grammatisk bøjning, der lyder som følger:

Faxe Kondi

Kondivand

Sportsvand

Vand med sportssmag

*** med sportssmag

Champagnebrus-med-sportssmag

Champagnebrus – med sportssmag

 

Kan andre madvarer smage af sport?

Og selvom sportssmagen i øjeblikket (så vidt jeg ved) er begrænset til sodavand og is, er det da en fabelagtig ide, at overveje at bruge begrebet til smagsnavngivning af andre fødevarer.

For eksempel smager kiwi’er og vindruer jo udpræget af sport, eftersom de er grønne. Men der er også muligheder indenfor for eksempel nikotin-tyggegummi, vitaminpiller eller bolsjer. Jeg vil da til enhver tid foretrække en Werther’s Ægte med sportssmag frem for en kedelig almindelig én af slagsen.

Kiwi-nu-med-sportssmag?

Kiwi – nu med sportssmag?

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar