tage en lur

Overspringshandlinger

“Der er ikke andet at gøre end at gøre det”

 

Dette indlæg har ligget på tegnebrættet i jævnt lang tid; der har altid lige været noget andet der var langt vigtigere at ordne først. Såsom at se den seneste episode af Dexter eller at tage en lur.

 

Hvad er en overspringshandling?

Men hvad kvalificerer egentlig som en overspringshandling? Umiddelbart må det være en aktivitet der træder i stedet for det man egentlig burde have ordnet – man går på Facebook i stedet for at vaske op, man ser Dr. Phil i stedet for at skrive en opgave og så frem deles.

Facebook

Facebook

 

Hvordan kan man “snyde sig selv” i forhold til overspringshandlinger?

Men sommetider kan selve overspringshandlingerne være aktiviteter man ellers ville placere i kategorien ’ ting der skal ordnes’. For eksempel hvis man gør rent i stedet for at skrive opgave. Det er stadig en overspringshandling, men den er så at sige ikke ligeså oversprings-agtig som det ville have været at sidde på computeren.

Det vil sige, at for at få ordnet det man skal ordne, kan man på sin vis snyde sig selv og finde på noget der er endnu sværere at tage sig sammen til end ens egentlige primære gøremål, hvorefter ens primære gøremål bliver en overspringshandling. Tillade mig at eksemplificere:

Man skal have ordnet regnskaber – det er ens primære gøremål for dagen. Men det man endnu mindre har lyst til end at ordne regnskaber er at rense toilettet.

Man skriver ’rense toilettet’ på sin to-do liste og pludselig er det at ordne ens regnskaber en lettelse, et overspring – for man gider i hvert fald ikke at rense toiletterne. Et voila!

Hvordan får man så renset toiletterne, spørger du så kækt? Jo, man hyrer naturligvis en Vietnamesisk dreng til at gøre det (med alt respekt).

At-rense-toilettet-står-højt-på-listen-over-ting-man-virkelig-ikke-gider

At rense toilettet står højt på listen over ting man virkelig ikke gider

 

Den umiddelbare lille belønning ved handlingen

Nå, men en af grundende til at vi overhovedet foretager overspringshandlinger er at handlingen giver et positivt boost, en lille belønning. Og derudover er overspringshandlingerne ofte aktiviteter vi er trygge ved – noget vi véd med sikkerhed, hvordan vi udfører. Og det kan dermed også være vores usikkerhed overfor det egentlige gøremål der udløser overspringshandlingen i det første sted.

 

Du kan læse mere om hvordan du takler din trang til overspring her og her.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar