Navne for ting vi ikke ved hvad hedder

Du står ude i køkkenet med din life-partner. Du skal bruge blenderen, men kan ikke selv nå den. Du har lige pludselig fuldstændig glemt hvad en blender hedder. Du siger: ’rækker du mig lige _________?’

Hvilket ord vælger du til at beskrive noget du, for en kort stund, har glemt hvad hedder, eller som du generelt ikke ved hvad hedder? Mulighederne er mange.

 

Hvilke ord kan man bruge? – Fætter og dims

Et par af de mest normale ord man bruger er ’fætter’, ’tingest’ eller måske ’dims’ – selvom ’dims’ nok ofte vil betegne noget elektronisk. Udover disse ord nævnes i flæng: ’dimsedut’, ’himstregims’, ’satan’ og ’kalorius’.

Og der findes mange flere af disse erstatningsord.

 

Forslag til nye erstatningsord

Og som altid har jeg naturligvis selv nogle forslag til hvilke andre ord man kan bruge som erstatningsord. For eksempel: ’Kal’ (rimer på sal), ’filejs’, ’mamazita’ eller ’onkel’.

Når man kan bruge ’fætter’ kan man vel også bruge ’onkel’. ’Hey, sender du ikke den der onkel herned?´.

 

Ting der mangler ord for

I en tæt relateret kategori finder vi de ting, vi ikke har nogle officielle ord for, eller som stort set ingen ved hvad hedder.

 

En vareskiller?

Den nok mest omdiskuterede ’dims’ i denne kategori er ’den ting der adskiller varerne på transportbåndet i supermarkedet’. Den har nemlig ikke rigtig noget navn – i hvert fald ikke noget der er alment udbredt, selvom Dansk Sprognævn har navngivet den en ’skillert’.

Anywho, nogle af de navne der er blevet forslået i forbindelse med debatten er:

 

Båndmarkør

Skilleskilt

Stoppert

Varebarre

Vareskiller, -deler, -dimmer

Plastik- eller vare-toblerone

 

Efter min mening er ’vareskiller’ eller ’varedeler’ nok den mest rammende betegnelse – men ’skillert’ blev det altså. Nuvel.

 

De mellemste tæer

En anden, eller faktisk tre andre, ting der mangler ord for, er tæerne mellem storetåen og lilletåen. På sproget.dk kan man læse, at der findes latinske betegnelser for disse tæer. Betegnelserne lyder som følger:

Digitus secundus pedis (’anden tå’)

Digitus tertius pedis eller digitus medius pedis (‘tredje tå’; ‘midterste tå’)

Digitus quartus pedis (‘fjerde tå’)

 

Derudover har John Normann Ohrt forslået følgende betegnelser:

Lilletå

Spidstå

Rundtå

Langetå

Storetå

 

Personligt har jeg aldrig hørt nogen bruge disse betegnelser, så helt alment kendte er de nok ikke endnu, hvilket vil sige at der stadig er plads til at finde på andre betegnelser for disse tæer. Så det er bare med at komme i gang.

 

Anders Lund Madsens ÆØÅ

I øvrigt er ÆØÅ-bogen et fremragende og humoristisk opslagsværk med ny-opfundne ord, som vi ikke vidste vi havde brug for. Den er helt klart værd at tjekke ud (om ikke andet så fra biblioteket – høhø).

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

4 Kommentarer til “Navne for ting vi ikke ved hvad hedder”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 2) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('\t ...', Object(WP_Comment), 2, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 1, Array, '\t ...') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(158): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 1, Array, '\t ...') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includ in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63