Hiphop

Lege, være sammen og hænge ud

Det har alle dage fascineret mig, hvornår man bruger, hvilke af disse udtryk. Overordnet vil jeg påstå, at børn leger og teenagere er sammen og hænger ud. Og måske er udtrykket ’hænger ud’ lidt et falmet forældet halvfemser cool hiphop udtryk. Eller måske trives det stadig? Nok mere hos de testosteron-holdige mandspersoner end hos flickarne.

 

Udtryk for at lave noget sammen

Anyhow, hvor går det aldersmæssige skel mellem ’at lege’ og ‘at være sammen’? Jeg vil påstå at grænsen går lige ved indgangen til Burger King – for nu at komme med en anden falmet halvfemser reference. Men i al alvor, så begynder børn at bruge udtrykket ’være sammen’, når de er omkring 10-12 år – hvor de så stille og roligt forkaster det pludselig højst barnagtige udtryk ’ at lege’.

Burger-King

Burger King

 

Jeg mindes en dejlig scene fra filmen ’Terkel i knibe’, hvor Terkels lillesøster spørger Terkel om han vil lege med påklædningsdukker, hvortil han svarer: ”Jeg leger ikke. Jeg er sammen!” Hertil svarer søsteren: ”Ok, vil du så være sammen med påklædningsdukker?”.

 

Nå, men hvilke udtryk bruger man så, når man har fået hår diverse steder, og man begynder at snakke om interessante ting så som rente, andelsboliglån og benzinpriser – aka. når man bliver voksen?

Jo, man bruger ganske enkelt ikke et fast udtryk længere – i hvert fald ikke så ofte. Og min teori er, at det hænger sammen med at man, når man er voksen, aftaler mere specifikke ting at lave når man er sammen – eller leger. Fx tager man på café, spiser middag, holder filmaften og så frem deles.

Filmaften

Filmaften

 

Når man har en legeaftale er rammerne ligesom ikke helt så faste, og måske er det grunden til at vi som voksne ikke så ofte bruger udtrykkene ’at lege’ eller ’at være sammen’.

 

Skal vi lave noget?

Af og til bliver udtrykket ’skal vi lave noget på [indsæt dag]?’ dog brugt. Men hvorfor leger vi ikke sammen mere? Eller hvorfor kalder vi det ikke at lege? For det er jo trods alt til tider netop det vi gør, når vi er sammen – fx spiller et spil.

Spil

Spil

 

Måske skulle vi som voksne også begynde at bruge ’skal vi lege?’ – og måske samtidig være lidt mindre bange for at lyde for barnagtige og for ikke at blive taget alvorligt. Har du lyst til at lege?

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

2 Kommentarer til “Lege, være sammen og hænge ud”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63