Bibelen

Gud Fader på lokum! – Om kristne udtryk i sproget

Selvom en del danskere er ateister, bruger vi alle sammen religiøse udtryk i ny og næ. Og ofte tænker vi ikke over, at nogle af disse udtryk stammer fra kristendommen. Det er som om, at den kristne mening og betydning i mange af udtrykkene er blevet udvandet i takt med at det danske samfund generelt er blevet mindre religiøst. Ikke desto mindre ligger den religiøse betydning stadig i udtrykkene, der ofte forekommer i form af bandeord, kraftudtryk, ordsprog eller talemåder. Og derfor er det også en fordel at være bevidst om den oprindelige religiøse betydning der ligger i udtrykkene. Thi følger her et væld af herre gode religiøse udtryk.

 

Kristne bandeord og kraftudtryk

Som nævnt i mit indlæg om bandeord og skældsord, udgør religiøse bandeord én af de tre bande- og skældsords-kategorier (de to andre er: den sygdomsrelaterede og den, der har at gøre med kropsfunktioner, for at skrive det pænt).

Her finder vi alment brugte bandeord såsom ’sgu!’, der er en sammenskrivning af ’så Gud (hjælpe mig)’, Herregud! Og ’Jøsses!’ en omskrivning af Jesus. De to sidstnævnte bliver nok ikke brugt så ofte som det første.

Omskrivningen af ’Satan’ til ’Søren’ bliver ligeledes ofte brugt – for Søren!, Sørens også! Eller Søreme! Og selvom mange af disse udtryk i forvejen er blevet formildnede via deres omskrivning, virker de ikke nær så kraftfulde i dag, som de har gjort i gamle dage. De er blevet en smule udvandede med tiden.

 

 

Ud over de nævnte omskrivninger, bliver ’Gud’ taget i brug i følgende udtryk:

Gudskelov (Gud ske lov – må Guds lov ske)

Gud forbyde det

Gud hjælpe mig (gudhjælpemig)

Bevares (Gud Fader bevares)

Gud Fader på lokum

Vorherre bevares

 

Men også fanden er på spil i sproget, i form af kraftudtryk og talemåder:

Fanden er løs (i Laksegade)

Fanden gale mig

Fanden og hans pumpestok

Før fanden får sko på

Hvad fanden?

Male fanden på væggen

 

Og endelig kan nævnes den altid sprøde:

Kors i røven

paven

paven

 

 

Kristne ordsprog

Ud over kraftudtrykkene, bandeordene og talemåderne, findes en del ordsprog, der stammer fra Bibelen – selvom mange af os måske ikke umiddelbart forbinder disse ordsprog med noget religiøst, og der i øvrigt ikke som sådan behøves at ligge et religiøst indhold i udtrykkene:

 

“Man skal ikke lade solen gå ned over sin vrede”

Efeserbrevet 4, 26

 

“Man skal ikke kaste perler for svin”

Matthæusevangeliet 7, 6

 

“Der er intet nyt under solen”

Prædikerens bog 1, 9

 

“At skille fårene fra bukkene”

Matthæusevangeliet 25, 32

 

“Man skal ikke sætte sit lys under en skæppe”

Matthæusevangeliet 5, 15

 

Kristendommen har altså påvirket, og påvirker stadig, sproget i en vældig grad. Og især omskrivningerne er udtryk for stor sproglig kreativitet og opfindsomhed. En kreativitet der knytter sig til tabuiserede ord generelt, og som for eksempel findes i de nævnte religiøse bandeord samt seksuelt relaterede udtryk.

Hvis du vil bidrage med nogle religiøse udtryk, er du søreme herre velkommen til at tilføje en snes eller færre i kommentarfeltet.

Adieu!

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

4 Kommentarer til “Gud Fader på lokum! – Om kristne udtryk i sproget”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 3) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('\t ...', Object(WP_Comment), 3, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 2, Array, '\t ...') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(158): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 2, Array, '\t ...') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includ in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63