hash

Fjollesprog i dancehall

De danske dancehall bands er fantastisk gode til at lege med sproget. De opfinder nye ord, bruger gamle ord på nye måder, og jonglerer i det hele taget med sproget som en gøgler på speed.

 

Vilde bandnavne

Og hvis vi starter med at kaste blikket på nogle dancehall bandnavne, begynder pudseløjerlighederne allerede her. Bikstok Røgsystem er måske det mest kendte dancehallband herhjemme. ’Bikstok’ er en sammensætning af bik – en fordanskning af ’big’, altså ’stor’ – og stok, der er en metafor for penis.

Så altså Bikstok = Stor Pikkeman. Derudover spiller de også på flertydigheden i ordet ‘Bikstok’, hvilket vil sige at det også kan fortolkes anderledes.

’Røgsystem’ er en reference til de Jamaicanske Sound Systems, der er en gruppe af DJ’s, som spiller ska, reggae og rocksteady musik; genrer som dancehall har sine rødder i. Det er altså en hyldest til disse Sound Systems.

Ordet ’røg’ henviser til rygeren, Mary Jane, fjolletobak, tjald, pot; kort sagt: hash, hvilket også er en vigtig del af dancehallgenrens kultur.

 

Herudover findes Vild $mith. De er godt nok en rap-gruppe, men en del af deres musik indeholder alligevel dancehall-elementer. Navnet er naturligvis en omskrivning af den amerikanske skuespiller og musiker Will Smiths navn, og dollartegnet er et symbol på bling, penge og refererer til den amerikanske rap-kultur.

Dernæst har vi Djämes Braun, der også virkelig har fundet ’se vi staver alternativt’ banneret frem. Navnet er selvfølgelig en omskrivning af funkstjernen James Browns navn, og hvorvidt der ligger en betydning i at Braun er stavet på samme måde som det mærke, der producerer køkkenmaskiner, skal jeg ikke gisne om. Gruppen betegner i øvrigt sig selv som en reggae-gruppe.

Funk

Funk

 

Vilde tekster

Udtrykket ’at have det vildt’ er som bekendt det nye sort, hvilket er grunden til jeg benytter ordet ’vildt’ i næsten samtlige overskrifter.

 

Anyways, i sangen ’Kom Og Giv Mig Alle Dine Penge’ med Djämes Braun høres denne tekstbid:

Kom og køb noget karma skine, Karmasan ost, brug dine penge.

 

Og omkvædet i ’Duft af Ba-Cone’ lyder således:

Aiiii-jo

Der dufter af ba-cone

Aiiii-jo

Så la’ mig vær’ din Stallone

Aiiii-jo

Jeg ku gi’ dig millione

Aiiii-jo

Fra min konto i Skåne

 

Der er en klar leg med sproget i for eksempel udtrykket ’karma skinke’, og ikke mindst en udfordring af grænserne for, hvad der kan rime på ba-cone (’ba-cone’ er i øvrigt en vaffel lavet af bacon, fyldt med røræg).

røg

røg

 

Et enkelt kig på Bikstok Røgsystems tekst til nummeret ’Cigar’, afslører en vild leg med ordene og et decideret fjollet sprog, der i øvrigt også gennemsyrer deres andre tekster.

 

”Tjek mit guldur – tjek min fugl i mit guldbur
De tror jeg er skør, når jeg fodrer den med bulgur”

 

”Nu bor jeg paa Hong Kong kineser hotel
Og jeg lever af spæk fra en sæl”

 

”Penge – gir dig adgang til smukke numsepiger”

 

Ja, dejligt er det når bikstokken svinger og penge, sex og sort humor er på plakaten. Og denne genre giver på en eller anden måde plads til legen med sproget, når fjolleteksterne bliver forenede med dancehall rytmerne og konerne bliver vilde.

Herfra skal lyde en anbefaling af, at dykke ned i de danske dancehall/reggae/hiphop -tekster. Og du kan eventuelt starte med at lytte til de 3 nævnte bands.
Ha’ det vildt!

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar