To-do-liste

Engelske ord vi burde holde op med at bruge

I sidste indlæg skrev jeg om ordet ’random’ og argumenterede for, at en del af vores brug af engelske ord, kan retfærdiggøres, idet de indeholder nuancer i deres betydning, der ikke findes i det tilsvarende danske ord.

Dog er der en række engelske ord vi bruger, som simpelthen ikke indeholder noget form for variation eller nuance i forhold til de tilsvarende danske ord, og som derfor burde forbydes ved lov, og eventuelt straffes ved druknedøden – eller i hvert fald op til flere på hinanden følgende piskeslag.

 

Sale, powernap og to-do liste #StopJerSelv

På den udmærkede sprogblog kommakommunikation , finder vi en række af disse engelske udtryk, samt forslag til, hvilke danske ord man kan bruge i stedet.

Jeg har samlet en del af udtrykkene i dette indlæg, og resten af listen kan du læse her.

 

Ord, det næsten er okay at bruge

Nogle af udtrykkene bruger vi, fordi der ikke findes et tilsvarende udtryk på dansk, og det retfærdiggører på sin vis brugen. Her er der tale om for eksempel:

 

Buzzword vs. Svirreord

 

Brainstorm vs. Idemylder

 

Smiley vs. Humørfjæs

 

To-do liste vs. Gøreliste

 

Ja, nu burde jeg måske have skrevet ’overfor’ i stedet for ’vs.’, men lettere anglofil har man vel lov til at være once in a blue moon.

Svirreord og humørfjæs er ganske glimrende efter min mening, mens idemylder og særligt gøreliste klinger lettere klodset i mine ører, selvom jeg ikke umiddelbart kan komme på bedre forslag. Måske kan du?

blue-moon

blue moon

 

Ord, der allerede findes på dansk

I en anden kategori finder vi udtryk, der allerede findes helt fine og beskrivende ord på dansk for, hvilket gør, at det virker direkte fjollet og formålsløst at bruge de engelske udtryk:

 

Sale vs. Udsalg

 

Spotte vs. At øjne

 

Exit poll vs. Exitmåling

 

Power nap vs. Lur

 

Guidelines vs. Retningslinjer

 

Step vs. Trin

 

Approach vs. Tilgang

 

Gadget vs. Dims

Gadget

Gadget

 

At øjne klinger ganske vist en anelse gammeldags, men ordet fejler nu ikke noget, og er klart at fortrække frem for det noget popsmarte ’spotte’.

for the love of words, hold nu op med at bruge disse det-lyder-smart-fordi-det-er-engelsk –udtryk, og benyt i stedet de udmærkede, allerede eksisterende, danske udtryk.

 

Til formålet anbefaler jeg en hands-on approach, hvor du følger de guidelines, der er beskrevet i denne post. Bare tag det step for step, så kan det ikke gå helt galt. Blinkende humørfjæs.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

2 Kommentarer til “Engelske ord vi burde holde op med at bruge”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63