Costa-del-Sol

C.V Jørgensens lyrik

”Der næppe noget der svinger, som Bjerringbro by night

Hele hovedgaden emmer – af landmænd fit for fight”

 

 

C.V Jørgensens sproglige geni-streger

Det sir’ sig selv at Carsten Valentin Jørgensen ikke kan blive forbigået i en blog om sprog og kultur. Et glimragende eksempel på hans tekstlige udfoldelser finder man i 1980’er hittet ’Costa del Sol’, der er spækket med lyriske lækkerbidskener og sproglig opfindsomhed.

 

For eksempel kan nævnes disse to tekstlinjer med paradoksalt indhold:

 

” & danderer den nu flittigt i dansker-koloni”

” I vort ny-nazistiske & asociale sammenhold

 

Derudover bruger han udtrykket ’over alle bjerge’, men med et tvist. Han udskifter ordet ’alle’ med ordet ’samtlige’ og blandt andet denne lille detalje gør en væsentlig forskel i det lyriske – den pepper på sin vis teksten op og gør den mere interessant at dykke ned i og lytte til.

En anden interessant tekstbid er den famøse ’inciterende flamingo’ i hans swimmingpool.

Ordet inciterende betyder noget i stil med ’at igangsætte’ eller ’at anspore’. Så kan man overveje hvilken betydning der ligger i en ’igangsættende flamingo’? Ja, det er ikke ligefrem et stykke kage.

En-Inciterende-flamingo?

En Inciterende flamingo?

 

C.V Jørgensens lyrik versus Nik og Jays

Jovist, man kan have tendens til en ’i-gamle-dage-da-vidste-man-hvad-musik-og-lyrik-var tilgang. Men hvis man sætter hr. Jørgensens tekster op mod for eksempel Nik & Jays, er forskellen ret tydelig:

 

”Jeg nærer en afgrundsdyb beundring

for dit selvudslettende one man show”

(C.V. Jørgensen)

 

”Hva så Danmark, er I klar?
Til Nik og Jay i hårde hvidevarer
Smadrer hoteller, smadrer din guitar
Fuck alting, jeg vil bare være rockstar”

(Nik og Jay)

 

Og det er ikke fordi jeg dømmer nogle musikere til at være bedre end andre (selvom C.V Jørgensen er langt bedre). For teksten skal selvfølgelig også passe til genren, personlighederne, musikernes image og vigtigst af alt – til musikken. Så nogen gange er der ikke som sådan behov for en dyb poetisk tekst – hvilket for eksempel gælder i Techno- eller Dance-genrene. Andre gange fylder lyrikken en langt større del af musikken – for eksempel i folk-rock hvor historierne er i centrum.

Det kan selvfølgelig diskuteres hvor vigtigt det lyriske er i for eksempel Nik og Jay og Rasmus Seebachs musik, men under alle omstændigheder bliver man nødt til at bedømme lyrikken også i forhold til hvilken genre og band der er tale om.

 

Når det så er sagt, kunne vi snildt bruge nogle flere poeter af C.V Jørgensens kaliber på den danske musikscene – det sir’ sig selv.

Skrevet af

Jeg er cand.mag. i moderne kultur og selvudnævnt ordgøgler. På TheBlaze.dk skriver jeg om det danske sprog og sprogkulturen. Book et humoristisk foredrag om det danske sprog ved at skrive til: mail[snabel-a]jeppezabel.com. Du kan se, hvad jeg holder foredrag om og få mere info ved at klikke på ‘foredrag’ øverst på siden.
Du kan støtte bloggen ved at gå ind på 10er.dk og donere. Så får jeg tid til at arbejde mere med bloggen.

En kommentar til “C.V Jørgensens lyrik”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, in /var/www/jeppezabel.com/public_html/theblaze/wp-content/themes/beveled/includes/theme-comments.php on line 63